Ο Τραμπ πρότεινε εμπορική συμφωνία στον Ερντογάν αν εγκαταλείψει τους S-400

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, προειδοποίησε τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, ότι σύντομα θα χρειαστεί να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, για την αγορά των S-400, αν η Άγκυρα δεν αποδεχτεί τους προτεινόμενους όρους του.

Αν ο Ερντογάν αποδεχτεί τους όρους του, ο Τραμπ δεσμεύθηκε τότε να εκπονήσει διμερή εμπορική συμφωνία αξίας 100 δισ. δολαρίων. Την προειδοποίηση αυτή, την απηύθυνε στον Ερντογάν με επιστολή του που του απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Middle East Eye, το οποίο επισημαίνει ότι o Τραμπ δεσμεύθηκε να μπει ξανά η Τουρκία στο πρόγραμμα συνεργατών για τα F-35 των ΗΠΑ, αν συμφωνήσει να μην ενεργοποιήσει τα συστήματα S-400 και δεσμευτεί να μην αγοράσει ρωσικά συστήματα όπλων, στο μέλλον.

Σύμφωνα τις πληροφορίες του Middle East Eye,  ο Τούρκος πρόεδρος, φαίνεται ότι δεν αποδέχτηκε την πρόταση του Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος απάντησε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται επ ουδενί να συζητήσει το θέμΑ των S-400 εφόσον του βάζει όρους.

Επανέλαβε το αίτημά του να συγκροτήσει μια κοινή επιτροπή για την επίλυση του προβλήματος και συνέχισε να υπερασπίζεται το επιχείρημα ότι το S-400s και το F-35 θα μπορούσαν να είναι συμβατά στην αμυντική δομή της Τουρκίας.

Η τουρκική ηγεσία εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο Ερντογάν θα μπορούσε να πείσει το Τράμπμ να βρει μια εναλλακτική λύση στην κρίση όταν οι δύο συναντηθούν στον Λευκό Οίκο.