Πλακιωτάκης: “‘Εχουμε μία κυβέρνηση η οποία επιθυμεί τις επενδύσεις”.

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 6 λεπτά

“Ότι λέμε προεκλογικά, το κάνουμε πράξη μετεκλογικά”. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά”, ανέφερε, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης κατά την σημερινή εφ’όλης της ύλης συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους.

Ο κ.Πλακιωτάκης είπε ότι “μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, θα εισαγάγουμε για δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει καινοτόμες και μεταρρυθμιστικές προτάσεις που θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των δραστηριοτήτων του Υπουργείου μας. Από λιμάνια, ακτοπλοϊα, θέματα που σχετίζονται με το Λιμενικό Σώμα”.

“Μέσα στο 2020 θα δείτε νομοσχέδια και για τον Θαλάσσιο Τουρισμό και για την αναμόρφωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος” και πρόσθεσε ότι:  “Εδώ χρειάζεται έναν νόμο πλαίσιο. Είναι μία από τις βασικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις ο εκσυγχρονισμός των υποδομών και η βελτίωση της ποιότητας της Ναυτικής εκπαίδευσης με παράλληλο άνοιγμα στην Ιδιωτική Ναυτική εκπαίδευση, ενώ παράλληλα, προωθούμε και την κατάθεση ενός νέου Προεδρικού Διατάγματος για τους ναυαγοσώστες που θα ενισχύσει περαιτέρω την ασφάλεια στη Θάλασσα”.

Ο κ.Πλακιωτάκης επεσήμανε την αναγκαιότητα ενίσχυσης του λιμενικού σώματος με μόνιμο προσωπικό, ιδιαίτερα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Ναυτιλίας προχωρά με γρήγορους ρυθμούς το σύστημα της ολοκληρωμένης θαλάσσιας επιτήρησης για την καλύτερη αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών αλλά και την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος.

Όπως είπε: “Το Λιμενικό Σώμα, έχει πράξει πολλά και σημαντικά αποτελέσματα ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στον τομέα του μεταναστευτικού / προσφυγικού, όμως χρειάζεται ενίσχυση. Κι αυτό είναι μία από τις βασικές προεκλογικές μου δεσμεύσεις  και της κυβέρνησης. Είναι η ενίσχυση, η αύξηση των οργανικών θέσεων. Παράλληλα, τρέχουμε γρήγορα το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα του Λιμενικού. Μελετάμε προτάσεις για το πώς μπορούμε να παρακάμψουμε γραφειοκρατίες για την περαιτέρω ενίσχυση και αναφέρομαι στο θέμα των θερμικών καμερών.”

“Το Λιμενικό Σώμα χρειάζεται μόνιμο προσωπικό, συμπλήρωσε και ανέφερε ότι: “Τα χρόνια της προσφυγικής μεταναστευτικής κρίσης έχει σηκώσει ένα δυσανάλογο βάρος και πρέπει να το στηρίξουμε.  Ήδη είμαστε σε μία φάση αξιολόγησης των αιτήσεων για τους 250 αξιωματικούς και λιμενοφύλακες αλλά το Λιμενικό έχει πολυεπίπεδο έργο. Θέλω να συγχαρώ δημοσίως τα τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος γιατί δεν είναι μόνο στη Θάλασσα, είναι και στη στεριά. Είδατε προσφάτως τις τεράστιες επιτυχίες που είχαν τα Κλιμάκια Ειδικών Αποστολών.

Ελληνοκινεζικές σχέσεις

Αναφερόμενος στο ταξίδι του στη Σαγκάη όπου συνόδεψε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και στην πρόσφατη επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στην Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά: “είναι η πρώτη φορά που γίνονται τόσο συχνές επισκέψεις σε κορυφαίο επίπεδο ανάμεσα σε Ελλάδα και Κίνα” και ξεκαθάρισε ότι « έχουμε μία κυβέρνηση η οποία στην πράξη πλέον, θέλει και επιθυμεί της επενδύσεις”.
“Μέσα σε τρεις μήνες καταφέραμε και εγκρίναμε το νέο, αναθεωρημένο master plan της COSCO για το Λιμάνι του Πειραιά”, επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι “αυτό το γεγονός προσδίδει αξιοπιστία”.

Ο κ.Πλακιωτάκης ανέφερε ότι «οι κινεζικές τράπεζες,  η Bank of China και η ICBC ανοίγουν καταστήματα αλλά και γραφεία αντιπροσώπων στην Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι η ICBC μάλιστα συμμετέχει και σε μία μεγάλη επένδυση, ένα μεγάλο ηλιακό πάρκο που υλοποιείται στη Σητεία, προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ανέφερε ότι “μας επισκέφθηκε και μία άλλη  τράπεζα, η ΕΧΙΜ Bank η οποία εξειδικεύεται στη δανειοδότηση ναυτιλιακών επιχειρήσεων».

Τι είπε για την Cosco

«Η παρουσία του Kινέζου Προέδρου  στο Λιμάνι του Πειραιά, πιστοποιεί και την πραγματική σημασία που δίνει η Κίνα στην υλοποίηση της επένδυσης.

Το Λιμάνι του Πειραιά είναι στρατηγικής σημασίας για τη σχέση των δύο χωρών. Θέλουμε και οι δύο πλευρές να υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις, αυτό όμως θα πρέπει να γίνει με όρους συναίνεσης και συνεννόησης και με τις τοπικές κοινωνίες.

Κοινό όραμα είναι το λιμάνι του Πειραιά να γίνει ένα από τα πρώτα λιμάνια Container σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «Υπάρχει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον σε όλα τα επίπεδα. Και σε επίπεδο υποδομών και σε επίπεδο ενέργειας και σε επίπεδο ναυτιλιακών συνεργασιών και σε επίπεδο τουρισμού».

Η επένδυση  της COSCO: Η επέκταση μετά από διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες

Ο κ.Πλακιωτάκης ξεκαθάρισε ότι “θα προχωρήσουμε για την προβλήτα 4, εφόσον οι συνθήκες ωριμάσουν, εφόσον υπάρξει διάλογος και με τις τοπικές κοινωνίες”. Και όπως είπε΅”Εμείς θέλουμε αυτή η επένδυση, αλλά και οποιαδήποτε άλλη επένδυση, να είναι προς όφελος και της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης. Κοινός στόχος όλων μας είναι να προχωρήσουν οι επενδύσεις, να γίνει το λιμάνι του Πειραιά, ένα από τα πρώτα λιμάνια container στην Ευρώπη. Αυτά θα πρέπει να γίνουν με όρους βιωσιμότητας, με όρους συνεννόησης, με όρους ανταποδοτικών οφελών. Mall δεν υπάρχει. Υπάρχει σταθμός εξυπηρέτησης των επιβατών κρουαζιέρας. Εμείς αυτό που ζητάμε επιτακτικά είναι να δρομολογηθεί.

Ο κ.Πλακιωτάκης, αναφέρθηκε και στις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο του ομίλου της COSCO, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Στις συνομιλίες που είχαμε με τον πρόεδρο του Ομίλου COSCO του εξέφρασα την άποψη ότι δεν μπορούν οι Έλληνες εφοπλιστές να έχουν ναυπηγήσει τα τελευταία 15 χρόνια πάνω από 1.000 πλοία αξίας 64 δισ. Ευρώ και να μη μπορούν οι Έλληνες κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού να μπουν στη λίστα που έχουν τα Κινέζικα Ναυπηγεία”.

“Είναι κάτι που το άκουσε θετικά. Αυτό που θα επιδιώξουμε είναι να προωθήσουμε τους Έλληνες κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού στα κινεζικά ναυπηγία, διότι και τα ελληνικά εξαρτήματα είναι και ποιοτικά και μπορεί να γίνουν και ανταγωνιστικά”. Ενδεικτικά, ο κ.Πλακιωτάκης σημείωσε ότι το 2018, το 35% των πλοίων των Ελλήνων προσέγγισαν τουλάχιστον μία φορά σε κινεζικό λιμένα».

Τι είπε για τα λιμάνια

«Για τα Λιμάνια, ήδη έχουμε κάνει μία πρώτη επαφή με το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση των δέκα μεγάλων λιμανιών. Τους έχω ζητήσει να μου παρουσιάσουν όλα τα πιθανά μοντέλα αξιοποίησης, αυτό θα γίνει μέσα στον Νοέμβριο και σύντομα θα δρομολογηθούν εξελίξεις. Αφού παρουσιαστεί η συγκεκριμένη μελέτη θα προχωρήσουμε σε οικονομοτεχνικές μελέτες και το τρίτο στάδιο θα είναι ο διεθνής διαγωνισμός. Μέσα στο 2020 θα αρχίσει η αξιοποίησή τους»

Τι είπε για το Εθνικό Νηολόγιο

Ο κ.Πλακιωτάκης παραδέχτηκε ότι η  φθίνουσα πορεία του Ελληνικού νηολογίου είναι μια πραγματικότητα και δήλωσε ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. “Δεν είναι μόνο οι πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουμε εμείς ως Υπουργείο σε επίπεδο μείωσης της γραφειοκρατίας, θα πρέπει και το νηολόγιό μας να γίνει ανταγωνιστικό, με ότι αυτό σημαίνει. Αυτό συνδέεται απολύτως και άμεσα με την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης”, προσθέτοντας ότι: “Το Ελληνικό νηολόγιο να συνεχίσει να σέρνεται με αυτούς τους ρυθμούς δεν ταιριάζει στην πρώτη παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη του κόσμου. Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για να το καταστήσουμε ανταγωνιστικό, Εμείς θα προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες ενέργειες το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Δεν μπορούμε να στερούμε από νέα άνεργα παιδιά που επιθυμούν να ασχοληθούν με το ναυτικό επάγγελμα, αυτή τη δυνατότητα. Αυτό πρέπει να σταματήσει”.

Τι είπε για τις άγονες γραμμές

Αύριο θα έχουμε μία συνολική εικόνα για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τις άγονες γραμμές. Αρχές Δεκεμβρίου θα είμαστε έτοιμοι να προκηρύξουμε και νέες γραμμές.