Μητσοτάκης σε Σκόπια – Αλβανία: “Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Να συνεχίσουν στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και η Ελλάδα θα στηρίξει την ενταξιακή τους πορεία ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε Σκόπια και Αλβανία μετά τη συνάντηση του χθες στη Θεσσαλονίκη με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο υπέρ της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια, μόλις ένα μήνα μετά την απόφαση των ηγετών της ΕΕ ότι επί του παρόντος και τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο του 2020 δεν πρόκειται να ξεκινήσουν επισήμως διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την κριτική του στη Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε όμως ότι από τη στιγμή που δεσμεύει τις δύο χώρες είναι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία, πρέπει να εφαρμοστεί και να αποφευχθούν ενέργειες που συντηρούν την ένταση.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ζάεφ παρουσιάστηκε το νέο συλλογικό εμπορικό σήμα «Macedonia the GReat» που στο εξής θα συνοδεύει τα προϊόντα της Μακεδονίας μας στον κόσμο. «Προτεραιότητα για εμάς αποτελεί η προστασία του ονόματος και της φήμης της Μακεδονίας μας και των προϊόντων της» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που εφαρμόζουν οι Σκοπιανοί καπηλευόμενοι το όνομα της Μακεδονίας και χρησιμοποίησε ως παράδειγμα την κίνησή τους να λανσάρουν διεθνώς τα κρασιά τους με το σύνθημα «Wines of Macedonia».

«Τέτοια ατοπήματα μπορούν και πρέπει να θεραπευτούν αμέσως, στο πλαίσιο της καλής εφαρμογής της συμφωνίας» ήταν η παρότρυνση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κοινή ευημερία των χωρών της Βαλκανικής περνά μέσα από την κοινή πορεία και εξήγησε ότι η μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία θα φέρει και μεγιστοποίηση των οφελών από την ανάπτυξη. «Η Ελλάδα είναι σήμερα μεταξύ των πρώτων επενδυτών και εμπορικών εταίρων σε Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία» επισήμανε με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης με ειλικρίνεια τόνισε ότι η πορεία των Σκοπίων προς την Ευρώπη περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν και μίλησε συγκεκριμένα για δύσκολες τομές στους θεσμούς, στην οικονομική λειτουργία, όπως και στις περιοχές του Δικαίου και των Δικαιωμάτων.

«Δεν έκρυψα ποτέ ότι επιθυμούμε τους γείτονες μας στην ΕΕ» είπε ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία συμπληρώνοντας: «Περιμένουμε όμως και αυτοί να κάνουν τα απαραίτητα βήματα».