Novartis: Τι κατέθεσε χθες στην Προανακριτική ο Φρουζής

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Συναντήσεις και επαφές με τον Αλέξη Τσίπρα και υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να πολεμηθεί η πολιτική μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης που προωθούσε η κυβέρνηση Σαμαρά, αποκάλυψε ο πρώην επικεφαλής της Novartis Hellas καταθέτοντας στην προανακριτική για την υπόθεση.

Το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της φαρμακοβιομηχανίας ανέφερε ότι η στενή επαφή με τον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίστηκε και μετά τις εκλογές του 2015 καθώς υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προχώρησε σε «ευνοϊκή» αλλαγή της τιμολόγησης των φαρμάκων αυξάνοντας τη σχετική κρατική δαπάνη και εκτινάσσοντας τον τζίρο της Novartis κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που ερευνά την υπόθεση διέψευσε τους ισχυρισμούς των «κουκουλοφόρων» μαρτύρων, υπογράμμισε ότι δεν είχε επαφές με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, ενώ τόνισε σε διάφορα σημεία της κατάθεσής του πως την περίοδο 2010 – 2012 επί θητείας Ανδρέα Λοβέρδου στο υπουργείο Υγείας «οι φαρμακοβιομηχανίες ζημιώθηκαν» και πως το 2012 – 2015 «ήταν περίοδος πολέμου με την κυβέρνηση Σαμαρά». Παράλληλα επανήλθε στην άτυπη συνάντηση που είχε με την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη τον Μάιο του 2018 διευκρινίζοντας ότι του υποσχέθηκε «ευνοϊκή μεταχείριση» αρκεί να καταθέσει εναντίον των 10 πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Να σημειωθεί ότι η κατάθεση του κ. Φρουζή θα συνεχιστεί και σήμερα ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη οι δύο ανακριτές που διεξάγουν την παράλληλη έρευνα για τους χειρισμούς της κυρίας Ελ. Τουλουπάκη έχουν ζητήσει τη διαβίβαση των σχετικών πρακτικών της προανακριτικής.

Ερωτώμενος σχετικά με το αν είχε συναντήσεις με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που αρχικά είχαν εμπλακεί στην υπόθεση Novartis, ο κ. Φρουζής σχολίασε ότι τους Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Κουτρουμάνη δεν τους έχει δει ποτέ του.

Όσον αφορά τους κ.κ. Στουρνάρα, Λυκουρέντζο, Γεωργιάδη και Σαλμα ο κ. Φρουζής είπε ότι τους είχε συναντήσει κάποιες φορές ως πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Αναφορικά με τον Ανδρέα Λοβέρδο είπε ότι δεν έχει συνομιλήσει ποτέ μαζί του. «Τον είδα είδα μόνο μια φορά στο προαύλιο του υπουργείου ήταν και άλλοι, καμία 20αρια άτομα, και δεν πρόλαβα ούτε να του μιλήσω» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής είχε και έναν διάλογο με τον Βασίλη Κεγκέρογλου για την μάρτυρα Αικατερίνη Κελέση. Μάλιστα, από τις απαντήσεις που έδωσε, άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται για πρόσωπο που μπορεί να ήταν και στενή συνεργάτιδά του.