Τουρκία: Αντιδράσεις για το σεξιστικό κρατικό σποτ (video)

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε στη γειτονική Τουρκία ένα βίντεο, που θεωρητικά ήθελε να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο εθισμού στα κινητά τηλέφωνα, αλλά στην πράξη φαίνεται να αναπαράγει σεξιστικά στερεότυπα που θέλουν τη γυναίκα «υπηρέτρια» του «αφέντη» άνδρα της.

Το βίντεο της της κορυφαίας θρησκευτικής Αρχής της Τουρκίας Diyanet (Διεύθυνσης Θρησκευτικών Ζητημάτων) κυκλοφόρησε στο Twitter στις 6 Νοεμβρίου και δείχνει ένα «τυπικό» ζευγάρι στην Τουρκία: μια γυναίκα με μαντίλα στο κεφάλι να σερβίρει τσάι στον άνδρα της, που έχει καρφωμένο το βλέμμα του στο κινητό του, χωρίς να της δίνει καμία σημασία.

Στη συνέχεια του φέρνει και δυο κομμάτια κέικ κι ένα πιρούνι, καθώς εκείνος πίνει το τσάι του αδιαφορώντας για την παρουσία της. Η γυναίκα κάθεται δίπλα του στον καναπέ και του στέλνει το ακόλουθο SMS: «Μακάρι να ενδιαφερόσουν περισσότερο για τη γυναίκα σου!» Τότε εκείνος σηκώνεται και κάθεται δίπλα της για να μοιραστούν το κέικ.

Το βίντεο προκάλεσε οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον τρόπο με τον οποίο περνά μηνύματα για τον ρόλο των γυναικών στην Τουρκία όπως μετέδωσε το BBC.

Ωστόσο, φιλικά προς τον Ερντογάν ΜΜΕ της Τουρκίας, όπως η υπερσυντηρητική εφημερίδα Yeni Akit χαρακτήρισαν «βαρυσήμαντο» το μήνυμα, ενώ ο φιλοκυβερνητικός αρθρογράφος Χιλάλ Καπλάν έστρεψε τα πυρά του στους επικριτές του βίντεο υποστηρίζοντας ότι οι θιασώτες του φεμινισμού δεν πρέπει να υποτιμούν όσες γυναίκες επιλέγουν να είναι νοικοκυρές.