Κυρώσεις από ΗΠΑ σε Αίγυπτο εάν αποκτήσει ρωσικά Su-35

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Το Πεντάγωνο και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποίησαν τις αιγυπτιακές αρχές για τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση αγοράς ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Su-35, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Ρωσία και Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία για την αγορά από το Κάιρο των ρωσικών μαχητικών Su-35 και η δημοσίευση της είχε παρουσιαστεί από την εφημερίδα «Kommersant» τον περασμένο Απρίλιο, χωρίς να επιβεβαιωθεί επισήμως.

Σύμφωνα με πηγές της αμερικανικής εφημερίδας, η συμφωνία προβλέπει την αγορά «πάνω από δύο δεκάδες μαχητικών αεροσκαφών», αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του 2018 και οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν από το 2020 – 2021.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, με επιστολή που έστειλαν την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Μάρκ Εσπερ στον αιγύπτιο πρόεδρο Φατάχ αλ Σίσι, τον προτρέπουν να ακυρώσει τη συμφωνία για την προμήθεια των ρωσικών Su-35.

«Νέα σημαντική συμφωνία με τη Ρωσία θα περιπλέξει, τουλάχιστον, τη μελλοντική ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην Αίγυπτο», αναφέρεται, μαζί με την απειλή επιβολής κυρώσεων, στην επιστολή, την οποία έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα.

Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου προειδοποίησαν προσωπικά και τον επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας της Αιγύπτου για τις ενδεχόμενες συνέπειες από την υλοποίηση της συμφωνίας.

Το δημοσίευμα της αμερικάνικης εφημερίδας σημειώνει, επίσης, ότι τα προειδοποιητικά μηνύματα της Ουάσιγκτον στην Αίγυπτο συνέπεσαν με την επίσκεψη στο Κάιρο του ρώσου υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου.