Η IATA καθηλώνει την Astra Airlines

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών ενημέρωσε τα τουριστικά πρακτορεία να διακόψουν κάθε δραστηριότητα που συνδέεται με την Astra Airlines. Η εταιρεία έχει καταθέσει αίτημα στην ΥΠΑ για αναστολή της άδειας λειτουργίας για διάστημα έξι μηνών.

Η Διεθνής Ένωση Aερομεταφορών (IATA) καθηλώνει ουσιαστικά την αεροπορική εταιρεία Astra Airlines, καθώς με επιστολή της η ΙΑΤΑ ενημέρωσε τα ταξιδιωτικά πρακτορεία-μέλη της, τα οποία και διαθέτουν τις σχετικές άδειες για να πραγματοποιούν κρατήσεις και να εκδίδουν εισιτήρια για λογαριασμό των αεροπορικών εταιρειών-μελών της, να διακόψουν κάθε δραστηριότητα που συνδέεται με την Astra Airlines.

Η επιστολή στάλθηκε από το παγκόσμιο κέντρο διανομής της Διεθνούς Ένωσης (IATA Global Delivery Center) με αποδέκτες τα ταξιδιωτικά γραφεία που ανήκουν στο γραφείο BSP Ελλάδας της ΙΑΤΑ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας–Θράκης, κ. Βύρων Θεολόγης, μιλώντας στη Voria.gr ανέφερε ότι «το πρόβλημα είναι εντονότατο για τα νησιά που συνδέονταν με Αθήνα και Θεσσαλονίκη μέσω της Astra. Από τη Θεσσαλονίκη μάλιστα δεν υπάρχει και ακτοπλοϊκή σύνδεση προς τους συγκεκριμένους προορισμούς, γεγονός που δυσχεραίνει την κατάσταση».

Η βάση της Astra Airlines βρίσκεται στο Αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, απασχολεί πάνω από 100 εργαζόμενους και ο στόλος της αριθμεί τέσσερα αεροσκάφη, με τα οποία εκτελεί απευθείας πτήσεις από (και προς) Θεσσαλονίκη προς Χίο, Μυτιλήνη, Σάμο, Λήμνο, Ικαρία, Ηράκλειο και Κω και από Αθήνα προς Χίο, Κοζάνη, Καστοριά και Ικαρία.

Η Astra Airlines, πέραν της ανακοίνωσής της στις 10 Νοεμβρίου προς το επιβατικό κοινό σχετικά με τις αποζημιώσεις των εισιτηρίων για πτήσεις που ακυρώθηκαν, όπου προσδιόριζε τη σημερινή ημέρα, ως απώτερη ημερομηνία για να ενημερώσει τι μέλλει γενέσθαι με τα αιτήματα των επιβατών, δεν έχει εκδώσει κάποια άλλη ανακοίνωση για το μέλλει γενέσθαι.

Ο ιδρυτής της Astra, κ. Ιωάννης Ζλατάνης δήλωσε στην ενημερωτική ιστοσελίδα της Χίου «Πολίτης» ότι έχει καταθέσει αίτημα στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για αναστολή της άδειας λειτουργίας για διάστημα έξι μηνών. Όπως αναφέρει, ο ίδιος, η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να προχωρήσει, «με τη συναίνεση δικαστηρίου το πρόγραμμα εξυγίανσης της εταιρείας. Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε χρηματοδότηση μέσω δανεισμού ή αναζήτηση μετόχων που θα μπορέσουν να εγγυηθούν τη συνέχιση της εταιρείας».

Μεγάλο μέρος των πτήσεων που εκτελούσε η Astra Airlines αναλαμβάνει η Aegean Airlines. Από τις 17 Νοεμβρίου έως και τις 24 Μαΐου 2020 η εταιρεία προσθέτει 306 πτήσεις (28.476 θέσεις για δρομολόγια από Θεσσαλονίκη προς Χίο, Σάμο, Κω,  Ηράκλειο και Μυτιλήνη και από Αθήνα προς Χίο).