Εύσημα της Κομισιόν για την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ιδιαίτερα αισιόδοξη για την ελληνική οικονομία, είναι η έκθεση της Κομισιόν, η οποία προχώρησε στην 4η αξιολόγηση της χώρας  και η οποία επισημαίνει ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος έχει βελτιωθεί σημαντικά, σε συνδυασμό με την βελτίωση της πορείας των ομολόγων.

Η έκθεση, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη, επισημαίνει την πρόβλεψή της για επιτάχυσνη του ρυθμού ανάπτυξης στο 2,3% το 2020 πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, ο οποίος τοποθετείται στο 1,2%).

Μάλιστα, αναφέρει ότι έχουν γίνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και πολιτικές για τη στήριξη του τραπεζικού τομέα, ωστόσο υπογραμμίζει την αναγκαιότητα περαιτέρω παρεμβατικών ενεργειών.

Πάντως, υπογραμμίζει ότι έχουν γίνει μεγάλα βήματα στα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων, ψηφιακής διακυβέρνησης και βελτίωσης της επιχειρηματικότητας.

Ειδικά για τις ιδιωτικοποιήσεις, επισημαίνεται ότι για το Ελληνικό,  οι ελληνικές αρχές καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια επιτάχυνσης και εκτιμάται πλέον ότι μπορεί μέσα στους επόμενους μήνες να υπάρχει ολοκλήρωση της  διαδικασίας.  Ειδική αναφορά γίνεται και για τη Μαρίνα Αλίμου (η οποία παρά την πρόοδο δεν αναμένεται πλέον να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους), για τα ΕΛΠΕ, το  Ελευθέριος Βενιζέλος, τη ΔΕΠΑ και για την Εγνατία.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι έχουν γίνει σημαντικές κινήσεις στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της χώρας, έναντι των Ευρωπαίων εταίρων, όπως για παράδειγμα η εκκαθάριση  των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες, τις παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας.

Μάλιστα, αναφέρεται, ότι “σε αυτό το πλαίσιο οι ελληνικές αρχές έχουν προχωρήσει σε πιο πολλά βήματα, σε σχέση με τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν σε επίπεδο Eurogroup”.

Επίσης, αναφέρεται ότι, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις, στους τομείς της χρήσης γης, της φορολογίας ακίνητης περιουσίας και της φορολογικής διοίκησης.

Επίσης επισημαίνεται ότι  η  διαρκής και βιώσιμη εφαρμογή των εν λόγω μεταρρυθμίσεων θα παρακολουθείται  στενά, μέσα από τις εκθέσεις ενισχυμένης εποπτείας, ώστε να διασφαλιστεί, ότι οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν από το 2018, παραμένουν σε ισχύ.

Αναφέρεται ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα καταστεί εφικτός τόσο φέτος, όσο και το 2020, ενώ εκφράζεται ο προβληματισμός για τις συντάξεις και τους μισθούς στο δημόσιο. Προειδοποιεί  ότι αν αυτοί οι κίνδυνοι αντιμετωπιστούν, τότε η δυνατότητα υπεραπόδοσης επί του στόχου του 3,5% εξανεμίζεται, προειδοποιεί η Κομισιόν.

Η έκθεση επισημαίνει ότι η αναλογία κόκκινων δανείων, είναι υψηλή και προειδοποιεί ότι  πρέπει να γίνουν προσπάθειες και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες  να μειώσουν τα δάνειά τους κατά 26 δισ. ευρώ (στο 19,2% έως το τέλος του 2021).