Η Γερμανία ο μεγάλος ασθενής της ευρωζώνης

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Μπορεί η γερμανική οικονομία να απέφυγε σε πρώτη φάση, την ύφεση, αλλά το πρόβλημα που αντιμετωπίζει διατηρείται και διαιωνίζεται.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, εκείνο που απασχολεί τους αναλυτές είναι το ενδεχόμενο η Γερμανία να “μεταδώσει” τον ιό στα υπόλοιπα μέλη της ζώνης του ευρώ, γεγονός  που θα χτυπήσει καμπανάκι για νέες περιπέτειες.

Ήδη, η Ιταλία έχει αρχίσει να επηρεάζεται σε έναν μεγάλο βαθμό, λόγω του γερμανικού βιομηχανικού τομέα και των ασθενειών του.

Μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις στις βόρειες περιοχές της Ιταλίας, που τείνουν να ευημερούν ακόμη και σε δύσκολες ώρες για την υπόλοιπη χώρα, αρχίζουν να πλήττονται από την κάμψη των πωλήσεων προς τις μεταποιητικές εταιρείες της Γερμανίας, κάτι που είναι ιδιαιτέρως σοβαρό ως πρόβλημα για την ιταλική κυβέρνηση, που παλεύει να δώσει ώθηση στην ασθενική ανάπτυξη της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του ευρώ.

Ασφαλώς, η Γερμανία δεν είναι η μόνη “ασθενής” που μεταδίδει ιούς, όπως αναφέρει το πρακτορείο.

Το Brexit φέρει ένα μερίδιο ευθύνης για ό,τι ενδεχομένως ακολουθήσει, με την αβεβαιότητα και τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα να έχουν ήδη προκαλέσει ανασφάλεια και τριγμούς στην ιταλική βιομηχανία.

Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι μόνο αισιόδοξοι δεν μπορούν να χαρακτηριστούν αυτή την περίοδο αναφορικά με τις εκτιμήσεις τους για την ζώνη του ευρώ, παρά τον δεύτερο γύρο ποσοστικής χαλάρωσης στο οποίο προχωράει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Συγκεκριμένα, σε έρευνα του πρακτορείου Reuters την οποία επικαλείται το Bloomberg, αρκετοί οικονομολόγοι βλέπουν “χαμηλές πτήσεις” στην ανάπτυξη, σε ρυθμούς που κυμαίνονται μόλις σε 0,2% με 0,3% έως και τα μέσα του 2021.