Κυβέρνηση: Μετά το πολυτεχνείο στο επίκεντρο το προσφυγικό

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν αισθητή την παρουσία τους χωρίς να χρειαστεί να επέμβουν στη χθεσινή πορεία για το Πολυτεχνείο. Στην κυβέρνηση επικρατεί ικανοποίηση για την αποφυγή επεισοδίων και την ειρηνική ολοκλήρωση της πορείας και θεωρούν ότι διαψεύστηκαν όσοι προεξοφλούσαν συμπλοκές αναρχικών με την αστυνομία, ως αντίδραση στις επιχειρήσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες εβδομάδες στα Εξάρχεια.

Μέλη της κυβέρνησης εκτιμούν ότι η επίδειξη αποφασιστικότητας τις προηγούμενες ημέρες και το μήνυμα πως αν διαπιστωθούν παράνομες πράξεις η αστυνομία θα εφαρμόσει τον νέο νόμο και θα μπει στο Πολυτεχνείο ή σε άλλες σχολές, λειτούργησαν αποτρεπτικά.

Οι συλλήψεις που ακολούθησαν την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα» και τα αυξημένα μέτρα της αστυνομίας κατάφεραν, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο ασφάλειας και να αποδείξουν ότι όταν υπάρχει σωστή προετοιμασία και σχέδιο, μπορούν να αποτραπούν τα εκτεταμένα επεισόδια

Στο επίκεντρο την εβδομάδα που ξεκινά αναμένεται να βρεθεί το μεταναστευτικό με την κυβέρνηση να είναι έτοιμη να παρουσιάσει το σχέδιό της για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Σήμερα είναι προγραμματισμένη άλλη μία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την έγκριση των τελικών αποφάσεων και οι ανακοινώσεις αναμένονται την το αργότερο την Τετάρτη.

Θα βασίζεται σε τέσσερις άξονες -φύλαξη συνόρων, νέες διαδικασίες ασύλου, μετεγκαταστάσεις και επιστροφές- και θα εκτείνεται σε βάθος έξι μηνών. Αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρχουν απτά αποτελέσματα και θα φανεί η αποτελεσματικότητα του σχεδίου. Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι οι μετεγκαταστάσεις και η δημιουργία των κλειστών κέντρων, λόγω των αντιδράσεων που σημειώνονται σε κάποιες τοπικές κοινωνίες και το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στη συνάντηση που θα έχει στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τους 13 περιφερειάρχες.