Σύσταση “buy” για τις ελληνικές τράπεζες από την HSBC

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

“Το κλίμα γύρω από την Ελλάδα συνεχίζει να βελτιώνεται, αυξάνεται η εμπιστοσύνη των καταναλωτών, βελτιώνονται οι  δείκτες οικονομικού κλίματος,  μειώνονται τα spreads των ελληνικών ομολόγων  και  ανεβαίνουν οι  τιμές των ακινήτων”.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η νέα έκθεση της HSBC, για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, υπό τον τίτλο «Looking for Achilles’ heel».

Με το μότο «Αγοράστε ελληνικές τράπεζες» , οι αναλυτές της HSBC, μέσω της σημερινής έκθεσής τους, χαρακτηρίζουν  σχεδόν «εγγυημένη» την περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, ωστόσο, διαπιστώνει πως οι τιμές των τραπεζικών μετοχών έχουν μείνει πίσω και δεν αντανακλούν το γενικό κλίμα βελτίωσης. Τα μηνύματα από το μακροοικονομικό πεδίο δεν έχουν μεταφραστεί σε υψηλότερες αποτιμήσεις για τις τραπεζικές μετοχές τους τελευταίους μήνες.

Ποιες είναι οι αδυναμίες  των ελληνικών τραπεζών

Επιχειρώντας η HSBC να ανακαλύψει την «Αχίλλειο Πτέρνα των τραπεζών”,  αντικρούει τους ισχυρισμούς των «αρκούδων», οι οποίες κάνουν λόγο για χαμηλή ποιότητα κεφαλαίων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και για αυξημένους κινδύνους σε ό,τι αφορά τον στόχο μείωσης των κόκκινων δανείων.

«Οι αιτιάσεις των αρκούδων είναι υπερβολικές και δεν συμμεριζόμαστε την ανησυχία τους», σημειώνει η HSBC και εξηγεί περαιτέρω: Τα σχέδια μείωσης των κόκκινων δανείων κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και όλα τα δεδομένα συναινούν σε μια θετική έκβαση. Περισσότερες συστημικές λύσεις στο μέτωπο μείωσης του όγκου των κόκκινων δανείων των τραπεζών θα λειτουργήσουν θετικά για τα πιστωτικά ιδρύματα.

Σύσταση buy για τις ελληνικές τράπεζες

Οι αναλυτές της HSBC δίνουν σύσταση buy (αγορά) για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Συγκεκριμένα αναβάθμισαν σε buy από hold (διακράτηση) προηγουμένως, τη σύσταση για τη Eurobank, την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ επαναβεβαίωσαν το buy για τη μετοχή της Alpha Bank.

«Εκτιμούμε ότι η αγορά θα συνεχίσει να εκπλήσσεται θετικά από την εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας και των ενθαρρυντικών αναθεωρήσεων στο μακροοικονομικό πεδίο.

Η κερδοφορία και η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών θα συνεχίσουν να βελτιώνονται, ενώ, με τις κατάλληλες πρωτοβουλίες των αρχών θα περιοριστούν οι ανησυχίες της αγοράς για την ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών», καταλήγει η HSBC.