ΕΕ συμφωνία για τον προυπολογισμό: Στα 168,7 δις το 2020

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία χθες βράδυ επί προϋπολογισμού ύψους 168,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για το έτος 2020.

“Καταλήξαμε σε συμφωνία”, επιβεβαίωσε η φινλανδική προεδρία μέσω Twitter.

Το ΕΚ απέσπασε από τα κράτη μέλη μια αύξηση κατά 850 εκατομμύρια σε σχέση με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα διατεθεί για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, την ψηφιακή μετάβαση και το πρόγραμμα Erasmus+ για τους νέους.

“Ενισχύσαμε τα κονδύλια του προϋπολογισμού για το κλίμα κατά μισό δισεκατομμύριο ευρώ με την πρόταση αυτή”, διευκρίνισε η Μόνικα Χόλμαγερ, ευρωβουλευτής του ΕΛΚ και διαπραγματεύτρια της ευρωβουλής για τον προϋπολογισμό του 2020.

“Η ομάδα του ΕΛΚ κατάφερε επίσης να διαπραγματευθεί την επιπλέον χρηματοδότηση για την ψηφιακή μετάβαση, κάτι το οποίο πρόκειται να ωφελήσει τους ευρωπαίους πολίτες σε όλες τις χώρες προσφέροντάς τους ανταγωνιστικές θέσεις εργασίας, καλύτερη υγεία και καλύτερες υπηρεσίες”, πρόσθεσε η ίδια.

Η συμφωνία προβλέπει ακόμη την “ενίσχυση της υποστήριξης στους νέους με την αύξηση των κονδυλίων του προϋπολογισμού που αφιερώνονται στο πρόγραμμα Erasmus+ και στα προγράμματα DiscoverEU”, συμπλήρωσε.

Χρειάστηκαν τρεις εβδομάδες δύσκολων διαπραγματεύσεων για να καταλήξουν τα μέρη σε αυτή τη συμφωνία, που δίνει μια ένδειξη για τις θέσεις των κρατών στις διαπραγματεύσεις εν εξελίξει για τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ (2021-2017).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ