Συνταγματική αναθεώρηση: Θα ανέβουν οι τόνοι για την εκλογή του ΠτΔ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Οι διατάξεις που αφορούν στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και η αναθεώρηση του άρθρου 86 (νόμος περί ευθύνης υπουργών) αναμένεται να ανεβάσουν τους τόνους στη Βουλή όπου ξεκίνησε χθες -σε ήρεμο προς το παρόν κλίμα- η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Από χθες το βράδυ ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του κριτικάρει την απόφαση της πλειοψηφίας να εκλέγεται ακόμη και με 151 βουλευτές ο ΠτΔ, τονίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία μετατρέπει τον πρόεδρο σε διοικητή ΔΕΚΟ.

Όσον αφορά το άρθρο 86 ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να ενσωματωθεί η ερμηνευτική διάταξη που προτείνει (αναδρομικά η δωροδοκία δεν θα θεωρείται υπουργικό αδίκημα και επομένως πρέπει να διώκεται από την δικαιοσύνη και όχι από τη Βουλή). Η σύνδεση που κάνει με την υπόθεση Novartis και με την πιθανότητα η υπόθεση να τεθεί στο αρχείο σε περίπτωση που στο μέλλον δικαστές εκτιμήσουν ότι το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας έχει παραγραφεί, θα φορτίσει την συζήτηση για το συγκεκριμένο άρθρο που θα γίνει την Πέμπτη.

Η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί συνολικά τον ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο που χειρίστηκε την αναθεώρηση στην προηγούμενη Βουλή, μιλώντας για άτολμη και φτωχή αναθεώρηση που δεν έβαλε στη συζήτηση κρίσιμες διατάξεις όπως η τροποποίηση του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Είναι δε χαρακτηριστικές οι αναφορές του προέδρου της Βουλής, Κ. Τασούλα στην χθεσινοβραδινή του ομιλία ο οποίος τόνισε ότι «η Νέα Δημοκρατία ήθελε την αλλαγή πενήντα επτά άρθρων, όμως κάτι τέτοιο δεν επετεύχθη στην έκταση που φιλοδοξούσαμε, γιατί όντως η προηγούμενη Πλειοψηφία αποποιήθηκε αυτή την ευκαιρία. Η φιλοδοξία να είχαμε μία ριζική και μαζική συνταγματική αναθεώρηση χάθηκε. Οι ευθύνες αυτής της απώλειας είναι συγκεκριμένες.»

Παρέμβαση Ντόρας

Παρά την αντιπαράθεση των δύο κομμάτων υπάρχουν και  συναινέσεις, όπως αυτή της  Ν.Δ. που υιοθετεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής για την λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία μέσω συγκέντρωσης υπογραφών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε σε αυτή τη θέση που εκφράστηκε στην χθεσινή συνεδρίαση από τον πρόεδρο της επιτροπής Ευριπίδη Στυλιανίδη.

«Είναι, πράγματι, μια σωστή πρόταση. Εάν πεντακόσιες χιλιάδες άνθρωποι βάλουν την υπογραφή τους κάτω από μία πρόταση και επιθυμούν αυτή η πρόταση να συζητηθεί στη Βουλή των Ελλήνων, αυτό πρέπει να είναι εφικτό. Και παρακαλώ και τον Πρόεδρο, τον δικό μας της Επιτροπής, αν μπορούμε και συμφωνεί και η πλειοψηφία των συναδέλφων της Νέας Δημοκρατίας να το περιλάβουμε».

Εκτός από την λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, συναίνεση έχει προκύψει από την προηγούμενη Βουλή και σε άλλες οκτώ συνταγματικές διατάξεις οι οποίες υπερψηφίστηκαν με περισσότερες από 180 ψήφους και άρα στην παρούσα Βουλή χρειάζονται 151 για να αναθεωρηθούν.

Αυτές οι διατάξεις είναι:

– Σύστημα Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για τη στήριξη της Ελληνικής Οικογένειας.
– Δυνατότητα σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής ύστερα από πρόταση 10 βουλευτών της αντιπολίτευσης και με παρουσία 120 βουλευτών. Η διάταξη έλαβε στη προηγούμενη Βουλή 247 ψήφους.
– Αυστηροποίηση της Ασυλίας του Βουλευτή. Η διάταξη έλαβε στην προηγούμενη Βουλή 237 ψήφους.
– Εξίσωση κατά το άρθρο 96 παρ. 5 Σ των στρατιωτικών δικαστών με τους λοιπούς δικαστές
– Διευκόλυνση της εκλογής Ανεξάρτητων Αρχών κατά το άρθρο 101Α Σ. Από την ομοφωνία και τα 4/5 που απαιτούνταν, τώρα θα εκλέγονται με τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων. Η διάταξη έλαβε στην προηγούμενη Βουλή 232 ψήφους.
– Αποσύνδεση της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής. Η διάταξη έλαβε στην προηγούμενη Βουλή 224 ψήφους.
– Αναθεώρηση του άρθρου 86 για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας ώστε ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων που τελέστηκαν από μέλη κυβέρνησης να εξισωθεί με τον χρόνο που ισχύει για τους πολίτες. Στην προηγούμενη Βουλή έλαβε 255 ψήφους.
– Διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού με την αναθεώρηση του άρθρου 54.

Τι θα συζητηθεί σήμερα

Στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθούν δύο ενότητες άρθρων. Η 1η Θεματική Ενότητα αφορά: Σχέσεις κράτους εκκλησίας, Θρησκευτική ελευθερία, Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όσον αφορά τον όρκο που δίνει, Όρκος βουλευτών.

Η 2η Θεματική Ενότητα αφορά: Ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, προσωπική ελευθερία, Προστασία οικογένειας, γάμου, μητρότητας και παιδικής ηλικίας, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες,  Προστασία της εργασίας, Αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου, προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων.