Θεοδωρικάκος: Αισιοδοξία για καθολική αποδοχή στην ψήφο των αποδήμων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Την αισιοδοξία ότι το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων θα εγκριθεί ομόφωνα από το ελληνικό κοινοβούλιο εξέφρασε ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός Εσωτερικών σε συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες είπε πως «είναι ώρα ευθύνης και πρόκλησης για τα πάρει το νομοσχέδιο 300 ψήφους που θα είναι πολύ καλό μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία. Όπου υπάρξουν ζητήματα, θα γίνουν παρεμβάσεις και νομοτεχνικές βελτιώσεις», δείχνοντας με τον τρόπο αυτό πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε υποχωρήσεις ώστε να καμφθούν οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης.

Να σημειωθεί ότι οι διατάξεις που θα εξειδικεύουν τον τρόπο με τον οποίο θα ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού θα κατατεθούν στην Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα μετά το τέλος της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από προτάσεις των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ 25 η κυβέρνηση ήδη έχει δηλώσει ότι θα θέσει περιορισμούς ώστε να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους όσοι έχουν ΑΦΜ και μπορούν να αποδείξουν 2ετή παραμονή στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία (συνεχόμενη ή μη).

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται βελτίωση ώστε για νέους κάτω των 30 ετών να μην απαιτείται ΑΦΜ αρκεί να έχουν στενούς συγγενείς με φορολογικές υποχρεώσεις στην χώρα. Επίσης, υπό επεξεργασία βρίσκονται και τροποποιήσεις για την εξειδίκευση των διατάξεων που αφορούν τους δεσμούς των Ελλήνων του εξωτερικού με την Ελλάδα.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση του τελικού νομοσχεδίου απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία τουλάχιστον 200 βουλευτών αλλιώς θα τεθεί  ζήτημα αντισυνταγματικότητας.