Η ΕΚΤ προειδοποιεί για τους κινδύνους που απειλούν την ευρωζώνη

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Καμπάνα κινδύνου για την οικονομία της Ευρωζώνης κρούει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αναφέρει ότι η υπερβολική ανάληψη οικονομικού ρίσκου και η μείωση της κερδοφορίας των τραπεζών συνιστούν δύο από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί η Ευρωζώνη.

«Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια και κατ’ επέκταση ευρωπαϊκή οικονομία έχουν αυξηθεί και συνεχίζουν να δημιουργούν σημαντικές προκλήσεις σε ό,τι αφορά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», προειδοποιεί η ΕΚΤ.

Με την έκθεσή της, προειδοποιεί ότι η κεντρική τράπεζα έχει κρούσει από τον περασμένο Μάιο το «καμπανάκι» για αυξημένους κινδύνους που προκύπτουν από τις διεθνείς εμπορικές εντάσεις και το αδιέξοδο που αφορά στο Brexit.Η κεντρική τράπεζα κρούει  καμπανάκι για την επιδείνωση που εμφανίζουν οι ισολογισμοί των τραπεζών και ζητά τη λήψη άμεσης δράσης.

«Και μπορεί το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων να λειτουργεί υποστηρικτικά στις προοπτικές της οικονομίας, ωστόσο η ραγδαία αύξηση του risk-taking μπορεί, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, να δημιουργήσει προβλήματα σε όρους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», διαμηνύει ο Λουίς Ντε Γκίντος, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.

Στην κατεύθυνση της ραγδαίας αύξησης της ανάληψης ρίσκου, πρωταγωνιστούν τα funds και οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Αυτό σημαίνει πως στο ενδεχόμενο ενός ξαφνικού «σοκ» στις αγορές, το στρες από αυτά, θα περάσει στο σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, προκαλώντας τεράστιες ζημιές σε εταιρείες, αλλά και ιδιώτες επενδυτές.