Κομισιόν: “Η κυβέρνηση ανέλαβε τις δράσεις για την επίτευξη των μεταρρυθμίσεων”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Την έγκρισή της έδωσε σήμερα η Κομισιόν  για τον Προϋπολογισμό του 2020, αλλά και για την 4η έκθεση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Αυτό που απομένει, είναι  η πολιτική επικύρωσή τους στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, ώστε να ενεργοποιηθεί το επόμενο πακέτο παρεμβάσεων στο χρέος αξίας 750 εκατ. ευρώ περίπου.

Το κείμενο της Επιτροπής για την τέταρτη έκθεση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι “η Ελλάδα έχει ετοιμάσει έναν Προϋπολογισμό για το 2020 που ανταποκρίνεται στον συμφωνηθέντα στόχο περί πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ, με τρόπο φιλικό προς την ανάπτυξη και ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει συνολικά τις απαραίτητες δράσεις για την επίτευξη των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων που έπρεπε να γίνουν έως τα μέσα του 2019, στο πλαίσιο της προώθησης ενός ευρύτερου προγράμματος μεταρρυθμίσεων”.

Επισημαίνεται όμως πως “περαιτέρω ενέργειες θα είναι ζωτικής σημασίας για την ολοκλήρωση και, όπου χρειάζεται για την επιτάχυνση, των μεταρρυθμίσεων”.

Η Επιτροπή προβλέπει πάντως χαμηλότερη ανάπτυξη από ότι η ελληνική πλευρά, όπως αναφέρεται στο κείμενο, ενώ ειδική αναφορά γίνεται για το χρέος.

Επισημαίνεται ότι η πορεία του χρέους είναι δυσμενέστερη από τις προηγούμενες προβλέψεις στο Βέλγιο, στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στην Κύπρο. Ωστόσο εκτιμάται ότι η πορεία απομείωσής του στην περίπτωση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας αναμένεται να είναι συμβατή με τον στόχο που έχει τεθεί.