Πλησιάζει η ώρα για την προεξόφληση του δανείου του ΔΝΤ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Η 25 Νοεμβρίου ημέρα Δευτέρα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η πιθανότερη ημερομηνία εκκίνησης της διαδικασίας για την προεξόφληση του δανείου του ΔΝΤ

Μετά τη σημερινή θετική Έκθεση της τέταρτης φάσης της μεταμνημονιακής εποπτείας και την εκτίμηση της Κομισιόν για την επίτευξη των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019 και το 2020, το ΥΠΟΙΚ θα κινηθεί και στο θέμα του δανείου του ΔΝΤ.

Η πρώτη δόση θα προεξοφληθεί μέσα στον Νοέμβριο και η δεύτερη στις αρχές του 2020, σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό. Η έναρξη προεξόφλησης του δανείου του ΔΝΤ αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την θέση των ελληνικών τίτλων.

Τραπεζικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η βελτίωση αυτή της εικόνας του ελληνικού χρέους θα ευνοήσει σημαντικά το περιβάλλον μέσα στο οποίο εξελίσσεται η διαδικασία για τη συστημική αντιμετώπιση των NPLs  μέσω του “Ηρακλή ενώ θα είναι θετική ενόψει των stress test της άνοιξης του 2020.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως η προεξόφληση του δανείου του ΔΝΤ και η προώθηση της συστημικής αντιμετώπισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων αποτελούν κατακτήσεις πάνω στις οποίες κινείται η διαδικασία αναβάθμισης του ελληνικού χρέους.