Προσφυγικό: Ανακοινώνεται σήμερα το σχέδιο της κυβέρνησης 

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σε δύο φάσεις θα αναπτυχθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό καθώς σήμερα ο αρμόδιος συντονιστής, υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, θα παρουσιάσουν τα μέτρα ανακούφισης των νησιών του Αιγαίου που περιλαμβάνουν τέσσερις παραμέτρους:

– Αποσυμφόρηση νησιών με μετεγκαταστάσεις στην ενδοχώρα.
– Δημιουργία κλειστών κέντρων σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο
– Μέτρα για την φύλαξη των συνόρων
– Αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες

Ειδικότερα το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την μετεγκατάσταση συνολικά 20 χιλιάδων ατόμων από τα νησιά προς την ενδοχώρα μέχρι τον Φεβρουάριο. Προς το παρόν προχωρούν στις μετακινήσεις προσφύγων και οικογενειών σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα σπίτια και δομές.

Η δημιουργία των κλειστών κέντρων στα νησιά γίνεται θετικά αποδεκτή από την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς εκτιμούν ότι αποτελούν πιο κατάλληλες δομές σε σχέση με τα κέντρα υποδοχής που λειτουργούν τώρα. Όσον αφορά τα μέτρα φύλαξης των συνόρων αναμένεται να αυξηθούν οι περιπολίες των πλωτών μέσων του λιμενικού με χρήση θερμικών καμερών.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν στην κυβέρνηση στα αντισταθμιστικά μέτρα που θα δοθούν στις τοπικές κοινωνίες όπου φιλοξενούνται ή θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες. Μέρος από το υπερπλεόνασμα που υπολογίζεται σε 30 έως 50 εκ. ευρώ αναμένεται να διατεθεί γι αυτόν τον σκοπό. Με τα χρήματα αυτά θα φτιαχτούν υποδομές που έχουν ανάγκη περιφέρειες και δήμοι. Μάλιστα, θα γίνουν και 1.700 προσλήψεις προσωπικού για να υποστηριχθούν τα νέα κέντρα κλειστού τύπου που θα γίνουν στα νησιά.

Σε δεύτερη φάση, που δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα χρονικά, θα υπάρξουν ανακοινώσεις για περαιτέρω μέτρα φύλαξης των συνόρων αλλά και της δημιουργίας κλειστών κέντρων στην ενδοχώρα. Αρμόδιες πηγές υπολογίζουν ότι ο τελικός τους αριθμός, συμπεριλαμβανομένων αυτών στα νησιά, θα φτάνει ή θα ξεπερνά τα δέκα. Σύμφωνα με πληροφορίες θα δημιουργηθεί τουλάχιστον ένα στην Κρήτη, αλλά και σε περιφέρειες της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Επελέγη όμως αυτά να μην ανακοινωθούν σήμερα, αλλά, σε μεταγενέστερο χρόνο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουν ήδη επιλεγεί οι χώροι και γίνονται οι κατάλληλες προετοιμασίες. Ο συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών που θα φιλοξενηθούν συνολικά στα νέα κλειστά κέντρα θα εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τις 20 χιλιάδες. Όμως, απαραίτητη προϋπόθεση, για να μην υπάρξει ανατροπή στους σχεδιασμούς και τους τελικούς αριθμούς, είναι να σταματήσουν, ακόμα και με την βοήθεια του καιρού, τα υψηλά επίπεδα των ροών από τα τουρκικά παράλια.