Συνταγματική Αναθεώρηση: Ένσταση ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή ΠτΔ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ξεκίνησαν από τη δεύτερη συνεδρίαση η ένταση και οι υψηλοί τόνοι στην ολομέλεια της Βουλής καθώς σήμερα συζητείται το άρθρο της συνταγματικής αναθεώρησης που αφορά στην αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διά του εισηγητή του Γιώργου Κατρούγκαλου κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας που αφορά όπως ανέφερε τόσο την παραβίαση της αναθεωρητικής διαδικασίας, όσο και την παραβίαση των ουσιαστικών ορίων της αναθεώρησης.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο η πρόταση της ΝΔ παραβιάζει τα διαδικαστικά όρια της αναθεώρησης, εφόσον είναι αντίθετη με την απόφαση της πρώτης αναθεωρητικής Βουλής με την οποία προσδιορίσθηκε η κατεύθυνση και οριοθετήθηκε το εύρος της αναθεωρητικής εξουσίας της παρούσας Βουλής, ορίζοντας σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής, άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η πρόταση παραβιάζει και τα ουσιαστικά όρια της αναθεώρησης όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η υποβάθμιση της νομιμοποίησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, λόγω της δυνατότητας εκλογής του ακόμη και από τη σχετική πλειοψηφία της Βουλής, παρά την εκπεφρασμένη ή έμμεση αποδοκιμασία της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών προς το πρόσωπό του, είναι ασύμβατη με την μη αναθεωρήσιμη προεδρευόμενη μορφή του πολιτεύματος, από την οποία απορρέει η υποχρέωση αυξημένης νομιμοποίησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, επομένως και εκλογής του με αυξημένη πλειοψηφία.

Η ένσταση ασκείται σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής δεδομένου ότι το άρθρο 119 που ρυθμίζει τα σχετικά με την διαδικασία αναθεώρησης προβλέπει ότι η διαδικασία της συζήτησης διέπεται από αναλογική εφαρμογή των άρθρων 95 έως 104, άρα έχει έδαφος εφαρμογής σε αυτήν και το άρθρο 100, που προβλέπει την ένσταση αντισυνταγματικότητας.