Το νέο business plan της ΔΕΗ προ των πυλών

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Στη φάση της ολοκλήρωσης βρίσκεται το νέο business plan της ΔΕΗ, το οποίο θα παρουσιαστεί σύντομα από την επιχείρηση. Την ανακοίνωση έκανε χθες από το βήμα της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης.

Πιο συγκεκριμένα μετά τα μέτρα εξασφάλισης της βιωσιμότητας που ελήφθησαν το Σεπτέμβριο αλλά και τις αλλαγές για το λειτουργικό εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, που επιχειρείται με τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου ακολουθεί το τρίτο και πιο καθοριστικό βήμα, η εκπόνηση αναπτυξιακού σχεδίου της επιχείρησης.

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε στη βουλή ο κ. Στάσσης, το νέο business plan θα ξεκινά με την απολιγνιτοποίηση που είναι απαραίτητο να γίνει, όχι μόνο για περιβαλλοντικούς αλλά και για οικονομικούς λόγους. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ΔΕΗ το 2018 η λιγνιτική παραγωγή είχε αρνητικό λειτουργικό αποτέλεσμα 200 εκατ. ευρώ ενώ φέτος οι ζημιές από το λιγνίτη θα κλιμακωθούν στα 300 εκατ. ευρώ. Παράλληλα πρόσθεσε ότι η απολιγνιτοποίηση θα είναι σταδιακή και θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος, ενώ θα υπάρξει μέριμνα και για τους εργαζόμενους στις μονάδες που κλείνουν.

Σημειώνεται ότι κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου ο αρμόδιος υπουργός Κ. Χατζηδάκης είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο εφόσον κάποιοι εργαζόμενοι των μονάδων που κλείνουν το επιθυμούν, να μπορούν να κάνουν χρήση των διατάξεων του νέου νόμου για μετάταξη στο δημόσιο.

Ταυτόχρονα εκτός από την απολιγνιτοποίηση, το νέο business plan θα προβλέπει την μεγαλύτερη ανάπτυξη της ΔΕΗ στον τομέα των ΑΠΕ. Σημειώνεται ότι στον τομέα των ΑΠΕ η ΔΕΗ αναμένεται να δώσει έμφαση στις συνεργασίες με άλλους παίκτες προκειμένου να μεγαλώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα το χαρτοφυλάκιο των έργων της.

Ο τρίτος βασικός πυλώνας του νέου business plan της ΔΕΗ θα αφορά στον εκσυγχρονισμό της εμπορίας. Χθες μάλιστα ανακοινώθηκε η τοποθέτηση ενός έμπειρου στελέχους από την αγορά του Γ. Καρακούση, ο οποίος αναλαμβάνει αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος του ΔΣ, που θα αναλάβει την αναδιοργάνωση των εμπορικών υπηρεσιών της επιχείρησης.

Ο κ. Καρακούσης στο παρελθόν έχει θητεία στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, στη forthnet, τη Wind, αλλά και τις βρετανικές BT και Talk Talk έχοντας μεταξύ άλλων υλοποιήσει προγράμματα εμπορικού μετασχηματισμού, μετασχηματισμού υπηρεσιών, σχεδιασμού νέων προϊόντων και συνδυαστικών πακέτων.

Τέλος ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι θα υπάρξουν στοχευμένα προγράμματα εθελούσιας εξόδου, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι ένα από αυτά τα προγράμματα θα αφορά στους εργαζόμενους σε λιγνιτικές μονάδες που θα αποφασιστεί να κλείσουν.