Μητσοτάκης στο ΕΛΚ: Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες για το προσφυγικό (video)

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα αλλά και τους Ευρωπαίους εταίρους έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του συνεδρίου του ΕΛΚ στο Ζάγκρεμπ για το προσφυγικό.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας πρέπει να γίνει σεβαστή. Η Τουρκία οφείλει να κάνει περισσότερα ώστε να εκπληρώσει το κομμάτι που της αναλογεί. Η πρόσφατη μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο είναι απαράδεκτη. Είναι επίσης, δυστυχώς, ενδεικτική του γεγονότος ότι το μεταναστευτικό χρησιμοποιείται επίσης ως εργαλείο διεθνούς πίεσης».

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές και για τη στάση πολλών κρατών-μελών της Ε.Ε. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να υποκρίνεται άλλο πως αυτό το ζήτημα επηρεάζει μόνο τα κράτη-μέλη που έχουν εξωτερικά σύνορα. Το Σύστημα του Δουβλίνου είναι πλέον θλιβερά ανεπαρκές ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα», ανέφερε, ενώ σε άλλο σημείο είπε ότι «οι χώρες πρώτης υποδοχής δεν θα έπρεπε να επωμίζονται μόνες τους το βάρος των μεταναστευτικών πιέσεων».

Μάλιστα, απευθυνόμενος στον Έλληνα αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, ο πρωθυπουργός του ευχήθηκε καλή τύχη, σημειώνοντας ότι «ένα καινούργιο, Κοινό Ευρωπαϊκό πλαίσιο ασύλου και προστασίας συνόρων πρέπει να είναι η πρώτη σου προτεραιότητα».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα μέτρα της κυβέρνησης για τη διαχείριση του προβλήματος. «Έχουμε ήδη αλλάξει, ως νέα κυβέρνηση, τη νομοθεσία για το άσυλο ώστε να εξετάζουμε αιτήσεις πιο αποτελεσματικά. Δημιουργούμε καινούργια προαναχωρησιακά κέντρα στα νησιά μας. Αντιμετωπίζουμε το φλέγον ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Και, φυσικά, παρά τις εντελώς αβάσιμες κατηγορίες, εξακολουθούμε να διασώζουμε εκατοντάδες ανθρώπους στη θάλασσα κάθε μήνα», σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη χώρα μας και στις αλλαγές που πυροδότησε η εκλογή του. «Το περασμένο καλοκαίρι άνεμος αλλαγής έπνευσε στην Ελλάδα. Στις 7 Ιουλίου οι πολίτες έβαλαν τέλος στον λαϊκισμό. Έδωσαν στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας καθαρή εντολή να σχηματίσει ισχυρή κυβέρνηση πλειοψηφίας και να βάλει τη χώρα σε μία νέα πορεία. Έπειτα από χρόνια ύφεσης και δύσκολων ημερών οι Έλληνες ατενίζουν και πάλι το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία», τόνισε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «οι Έλληνες πολίτες αξίζουν ορθολογικές πολιτικές για ένα καλύτερο μέλλον. Πολιτικές που θα φέρουν ανάπτυξη και πρόοδο δίχως να θέσουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή» όπως, ανέφερε χαρακτηριστικά.