Πολιτική θύελλα από τις αποκαλύψεις για κατασκοπεία στην Κύπρο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Πολιτικές διαστάσεις λαμβάνει η αποκάλυψη της δραστηριοποίησης στην Κύπρο οχήματος με κατασκοπευτικό εξοπλισμό, το οποίο ανήκει σε εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων με έδρα στη Λεμεσό.

Μέσω ντοκιμαντέρ

Το θέμα είδε το φως της δημοσιότητας τον Αύγουστο μέσω ντοκιμαντέρ του Forbes, το οποίο παρουσίασε το εν λόγω όχημα και τον εξοπλισμό του.

Μάλιστα, για τις κατασκοπευτικές δυνατότητες του οχήματος, που συλλέγει δεδομένα, μίλησε στο Forbes και ο ιδιοκτήτης του Ted Dillian, ο οποίος ήταν μέλος των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων αποσπασμένος σε ειδική μονάδα ερευνών.

Αυτό που ακολούθησε ήταν η αποκάλυψη ότι η εταιρεία στην οποία ανήκει το βαν είναι εγγεγραμμένη στην Κύπρο από τον Ιανουάριο του 2013, και διατηρεί τα γραφεία της στη Λεμεσό.

Μάλιστα η συγκεκριμένα εταιρεία στεγάζεται σε κτίριο που εδρεύουν και άλλες εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων, οι οποίες ειδικεύονται στη δημιουργία συστημάτων παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων.

Υπόνοιες για σχέσεις με πολιτικό κόμμα

Η αποκάλυψη της δραστηριοποίησης του βαν στην Κύπρο προκάλεσε, έστω και ετεροχρονισμένα, πολιτική θύελλα αφού στελέχη του κόμματος της αντιπολίτευσης ΑΚΕΛ, με δημόσιες δηλώσεις θέτουν ερωτήματα αναφορικά με τη δράση του βαν στην Κύπρο και υπαινίσσονται την ύπαρξη σχέσεων μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και του αρχηγού του με τις εταιρείες παρακολούθησης που σχετίζονται με το κατασκοπευτικό βαν.

Το κλίμα πολώθηκε ακόμα περισσότερο την Τρίτη, όταν έγινε γνωστό ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε άδεια οπλοκατοχής σε ισραηλινό επιχειρηματία, ο οποίος σχετίζεται με τις συγκεκριμένες εταιρείες παρακολούθησης.

Ερωτήματα σχετικά με το κατασκοπευτικό βαν διατυπώθηκαν την Τρίτη από τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, ο οποίος ζήτησε διερεύνηση των δραστηριοτήτων της εταιρείας από την πρώτη μέρα ίδρυσής της.

Ζήτησε επίσης δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων που αφορούν την άφιξη του περιβόητου βαν στην Κύπρο και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.

Στο Προεδρικό οι καταγγελίες

Όπως πληροφορείται η DW, o Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ έχει στην κατοχή του συγκεκριμένα στοιχεία για τη δράση του οχήματος στην Κύπρο, τα οποία θα θέσει ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας την Παρασκευή.

Η συνάντηση των δύο θα γίνει στο Προεδρικό κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της Δημοκρατίας. Η Κυπριακή αστυνομία ήδη διερευνά την υπόθεση την οποία μάλιστα ο αρχηγός της δύναμης χαρακτηρίζει πολύ σοβαρή.

Για την ώρα πάντως δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση παρέμβασης από τον γενικό εισαγγελέα , ο οποίος στη μόνη δημόσια τοποθέτησή του για το θέμα είπε ότι η αστυνομία της Κύπρου, η οποία έχει την ευθύνη διεξαγωγής των ανακρίσεων, δεν μπορεί να έχει τα εχέγγυα αμεροληψίας και αντικειμενικότητας, λόγω κάποιας δικής της εμπλοκής στο θέμα.

Πηγή: DW