Ψήφος αποδήμων: Το ΚΚΕ φέρεται να άρει τις ενστάσεις 

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Οι τελικές προτάσεις της ΝΔ για το περιεχόμενο της αναθεώρησης του άρθρου 54 αλλά και του εφαρμοστικού νομοσχεδίου που θα ακολουθήσει αίρουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τις βασικές ενστάσεις του ΚΚΕ γεγονός που πιθανότατα θα οδηγήσει σε ψήφιση του νομοσχεδίου καθολικά από τη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ έχει ζητήσει να τεθούν προϋποθέσεις  που εξασφαλίζουν ότι αυτοί που θα διευκολυνθούν έχουν γνώση της ελληνικής πραγματικότητας και άμεση επίπτωση των εκλογικών τους επιλογών.

Η μόνη εκκρεμότητα παραμένει- σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- η επιμέρους προσθήκη στην τελική συνταγματική διάταξη της προϋπόθεσης του «δεσμού με την πατρίδα» που πρέπει να αποδεικνύει ο κάτοικος του εξωτερικού για να μετέχει στην παράλληλη εκλογική διαδικασία που θα διεξάγεται σε ειδικά κέντρα του εξωτερικού.

Να σημειωθεί ότι το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την Συνταγματική Αναθεώρηση επισήμανε ότι: «Σε εμάς ανήκει η ευθύνη να δημιουργήσουμε εκείνες τις συγκλίσεις ώστε να υπάρξει η πλειοψηφία των 200 εδρών για να περάσει από τη Βουλή ο νόμος που θα διευκολύνει τους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο της κατοικίας τους».

Ο ίδιος επανέλαβε ότι σταθερή θέση της ΝΔ είναι η διευκόλυνση όλων των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους και μέσω επιστολικής ψήφου, ωστόσο παραδέχθηκε ότι αυτή η πρόταση με βάση τους σημερινούς κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, δεν θα συγκέντρωνε τον απαιτούμενο αριθμό των 200 ψήφων που προβλέπει το Σύνταγμα. Πρόσθεσε όμως ότι: «Μετά από πολύωρες και επίπονες συζητήσεις με όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου, στις 22 Οκτωβρίου καταλήξαμε ουσιαστικά σε μια συνθήκη συμβιβασμού, που θα διευκολύνει αρκετές χιλιάδες Ελλήνων να ψηφίσουν στις προσεχείς εκλογές στις χώρες που κατοικούν».