Επίδομα Θέρμανσης: Περισσότερα τα χρήματα στους ασθενέστερους

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Έως και 30% υψηλότερο είναι φέτος σε σχέση με πέρυσι το επίδομα θέρμανσης προορισμένο να ωφελήσει τους πιο φτωχούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το ΥΠΟΙΚ:

  • Για τους περισσότερους το επίδομα φέτος θα είναι ίδιο ή σημαντικά αυξημένο σε σχέση μέσο επίδομα που δόθηκε πέρυσι.
  • Διευκολύνονται οι πιο φτωχοί που, εμμέσως, αποκλείονταν πέρυσι.
  • Λιγότερο επίδομα θα λάβουν φέτος μόνον όσοι έχουν την οικονομική άνεση να δαπανούν χιλιάδες ευρώ για αγορά πετρελαίου, με αποτέλεσμα να εξαντλούν το εκάστοτε ανώτατο όριο.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως σε σύγκριση με πέρυσι, η επιδότηση τριπλασιάζεται ως ποσοστό του κόστους αγοράς. Αυξάνεται στο 50% επί του σχετικού κόστους που καταβάλει ο δικαιούχος για τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης, από 15% που ίσχυε το 2018-2019.

Με τα νέα δεδομένα κάποιος που μπορεί να λάβει επίδομα 250 ευρώ πρέπει να αγοράσει πετρέλαιο για 500 ευρώ, ενώ με το προηγούμενο σύστημα έπρεπε να δαπανήσει 1.600 ευρώ με τα ίδια κριτήρια. Φέτος όλοι λαμβάνουν το ίδιο επίδομα (ανά κατηγορία Δήμου και οικογενειακή κατάσταση) ανεξάρτητα από το αν έχουν ή όχι μετρητά στη διάθεσή τους για να αγοράζουν πετρέλαιο.

ΣΥΡΙΖΑ: «Μαχαίρι» ως και 70%

Για «μαχαίρι» ως και 70% στο επίδομα θέρμανσης κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του κόμματος.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση επισημαίνεται:

«Ο προϋπολογισμός της ΝΔ επιβεβαιώνει την ταξική της μεροληψία. Μετά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για την «εκ των προτέρων καταβολή του επιδόματος θέρμανσης», το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην περικοπή του σε ποσοστό που υπερβαίνει το 60% για τις πιο κρύες και ορεινές περιοχές της χώρας. Την ίδια στιγμή, ο αρμόδιος υφυπουργός, κ. Σκυλακάκης, ομολογεί ότι για το 2020 δεν υπάρχει πρόβλεψη για επίδομα θέρμανσης.
Η χώρα μπορεί το 2018 να βγήκε από τα μνημόνια, για την ΝΔ όμως τα οφέλη πρέπει να μοιραστούν σε λίγους. Για τους πολλούς «δεν θα έχουμε μνημόνιο, αλλά θα είναι σαν να έχουμε».