Και οι 300 λένε ναι στην ψήφο των αποδήμων: Ιστορική συμφωνία με τη σφραγίδα του ΚΚΕ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

“Συμβιβαστήκαμε για να κάνουμε το επόμενο βήμα”, είχε διαμηνύσει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, για την ψήφο της ομογένειας, μία δήλωση που βρίσκει τελικά ανταπόκριση, καθώς όπως όλα δείχνουν, η τελική διάταξη, μετά και τις τελευταίες τροποποιήσεις, οδεύει προς ψήφιση στη Βουλή.
Έτσι, μετά τις αναδιατυπώσεις στην επίμαχη διάταξη, το σχέδιο νόμου θα συγκεντρώσει τελικώς 300 θετικές ψήφους, δηλαδή το “ναι” όλων των βουλευτών του Σώματος.

Οι αξιώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ που ζητούσαν την ενσωμάτωση της πρόβλεψης που να επιβεβαιώνει τους πραγματικούς δεσμούς των Ελλήνων του εξωτερικού με την Ελλάδα, έγιναν αποδεκτές, καθώς η κυβέρνηση συμβιβάστηκε και κατέθεσε το σχέδιο με τις προτεινόμενες αλλαγές.
Παράλληλα, την ικανοποίησή του εξέφρασε -με την πρόβλεψη για την καθιέρωση εκλογικών περιφερειών αποδήμου Ελληνισμού και το ΜέΡΑ 25.

Η πολυπόθητη για την κυβέρνηση σύγκλιση στο άρθρο 54 του Συντάγματος επιτρέπει να μιλά κανείς για ιστορική συμφωνία, η οποία ωστόσο, επιβλήθηκε κυρίως από το ΚΚΕ , καθώς υιοθετήθηκε το σύνολο των προτάσεων του από την κυβέρνηση, προκειμένου να άρει τις διαφωνίες του και να εγκρίνει το νομοσχέδιο.

Πως διαμορφώνεται το άρθρο 54:

«Με τον νόμο της παραγράφου 4 του άρθρου 51 μπορεί να τίθενται προϋποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που κατοίκων έξω από την επικράτεια, όπως πραγματικός δεσμός με τη χώρα, αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικό τμήμα, χρόνος απουσίας από τη χώρα ή παρουσία στη χώρα Για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν.
Με τον νόμο του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να ορίζεται ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας κάθε κόμματος της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από απόδημους έλληνες. Νομός μπορεί να προβλέπει ότι η ψήφος των εκλογέων που ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα έξω από την επικράτεια, δεν προσμετράται σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια αλλά μόνο σε επίπεδο επικρατείας. Με τον νόμο της παραγράφου 1 Του παρόντος άρθρου μπορεί να καθιερώνονται μία ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου ελληνισμού, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου».