Σενάρια μείωσης φόρων αντί μερίσματος

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Εντείνεται η αγωνία όσων περιμένουν να δουν τι θα γίνει με τη διανομή κοινωνικού μερίσματος φέτος όσο πλησιάζει το διάστημα για την καταβολή του. Το ερώτημα για το πώς θα διανεμηθεί το υπερπλεόνασμα θα απαντηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες κι αφού μετρηθούν οι τάσεις σε έσοδα και δαπάνες. Ωστόσο, αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι στο υπουργείο Οικονομικών θα κρατήσουν πρώτα ένα μεγάλο «μαξιλάρι» ασφαλείας, που φαίνεται ότι θα φτάσει στα 200 εκατ. Ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, το διαθέσιμο από το φετινό Προϋπολογισμό υπολογίζεται σε περίπου 200 εκατ. Ευρώ, αν και αρμόδιες πηγές κατεβάζουν τον πήχη ακόμα πιο χαμηλά.

Πέρα από την κάλυψη κάποιου- μικρού- κόστους για την ενίσχυση των νησιών που δέχονται τις προσφυγικές ροές, το ερώτημα που θα απαντηθεί είναι ποιοι θα πάρουν αυτό το περίσσευμα. Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του πριν από μερικές ημέρες είχε δώσει το στίγμα των προθέσεων του τονίζοντας: «το μέρισμα ανάπτυξης θα μοιραστεί με δίκαιο τρόπο. Θα πάει στοχευμένα στους πιο αδύναμους. Θα δούμε πού. Δεν θα δώσουμε λίγα σε πολλούς. Θέλω αυτά που θα δώσω να πιάσουν τόπο».

Ένα σενάριο που έχει αρχίσει να ακούγεται τις τελευταίες ώρες είναι να δοθούν φοροελαφρύνσεις στα φυσικά πρόσωπα αντί μερίσματος. Πάντως οι τεχνικές δυσκολίες για ένα τέτοιο εγχείρημα είναι μεγάλες, ενώ και το εύρος του δημοσιονομικού χώρου είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει μεγάλες παρεμβάσεις ούτε στην εισφορά αλληλεγγύης ούτε στο Τέλος Επιτηδεύματος.

Παράλληλα, με δεδομένο ότι η εισφορά αλληλεγγύης ξεκινά από τις 12.000 ευρώ και πάνω, είναι προφανές ότι οι πλέον χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι θα έμεναν με άδεια χέρια, αναμένοντας τις αλλαγές στις κρατήσεις φόρου την επόμενη χρονιά. Το ίδιο πρόβλημα προκύπτει κι από το σενάριο για παρεμβάσεις στην παρακράτηση φόρου του Δεκεμβρίου, καθώς δεν θα έχουν όφελος όσοι κινούνται κάτω από τα αφορολόγητα όρια.