Τσίπρας σε Μητσοτάκη: “Κάνετε χάρες στην παρασιτική ολιγαρχία”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Με υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους άσκησε κριτική ο Αλέξης Τσίπρας στον στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την πρωτολογία του στη βουλή, στο πλαίσιο της “ώρας του πρωθυπουργού”.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό “δειλό” και “ψεύτη”, κυρίως για εξυπηρέτηση συμφερόντων, ισχυρών υπόδικων, τους οποίους χαρακτήρισε ως μπαχαλάκηδες με γραβάτες,

Κατά  την ομιλία του, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε χαρακτηριστικά: ποια κανονικότητα έρχεστε να αποκαταστήσετε; αυτή της διαφθοράς και της διαπλοκής. Να εξηγήσετε τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνησή σας νομοθετεί κατά τρόπο που δυσκολεύει την δικαιοσύνη. Να απαντήσετε στους Έλληνες φορολογούμενους ποιους εξυπηρετείτε με αυτές τις διατάξεις”.

Με έντονο ύφος συμπλήρωσε ότι:”Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι κάνετε χάρες στην παρασιτική ολιγαρχία , το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι 4 μήνες μετά τις εκλογές σπεύδετε να καθαρίσετε όσους επί 4 χρόνια δεν είχαν την προστασία σας γιατί δεν ήσασταν στην κυβέρνηση”.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι: Ο σκοπός σας ήταν να ξεπαγώσετε τους λογαριασμούς εγκληματιών και να κάνετε δώρο την ασυλία στους τραπεζίτες. “Με ποια λογική περάσατε έναν νόμο που αποδεσμεύονται λογαριασμοί υπόπτων για ξέπλυμα πριν να τελεσιδικήσει η υπόθεση; Είπατε για να μην είναι όμηροι οι πολίτες. Ποιοι είναι οι όμηροι; εγκληματίες που ελέγχονται; εμείς είμαστε όμηροι, όχι αυτοί.

Ο κάθε ύποπτος μπορεί να πάρει τα χρήματά του και να εξαφανιστεί και αν καταδικαστεί, “τρέχα γύρευε”. Ποιοι ευνοούνται από αυτή τη διάταξη που αποδεσμεύει πάνω από το 0.5% του ΑΕΠ μας.

Ήδη ο βασικός κατηγορούμενος για τη Novartis, βγήκε στην επιτροπή και δήλωσε ότι βεβαίως θα κάνει χρήση της νέας διάταξης για να αποδεσμευτούν 2 δισ. από λογαριασμούς του στην Ελβετία.

Το θέμα μας όμως δεν είναι ο Φρουζής. Αλλά πρόσωπα που ελέγχονται επί χρόνια για διαφθορά. Γιατί το κάνατε; από άποψη; από αφέλεια; μακάρι αλλά δυσκολεύεται να το πιστέψει κανείς. Αλλά και για αυτό να το κάνατε είναι ντροπή να λέτε για νόμο και τάξη απέναντι σε φτωχούς και να νομοθετείτε υπέρ μπαχαλάκηδων με κοστούμι που περνάνε ζωή χαρισάμενη.

Αναφερόμενος στο θέμα της τραπεζικής ασυλία στελέχων, είπε ότι: “Δεν σας ενδιαφέρει ο κοσμάκης αλλά να αθωώσετε στελέχη για βρώμικες υποθέσεις που υλοποίησαν τα προηγούμενα χρόνια κατ εντολή σας. Μια από τις υποθέσεις των θαλασσοδανείων είναι τα δανεικά και αγύριστα των κομμάτων σας, Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ και τα δανεικά και αγύριστα του Κήρυκα Χανίων. Δεν ακούσατε ούτε τους Εισαγγελείς διαφθοράς;

Αρνείστε να ψηφίσετε την ερμηνευτική δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που προτείνουμε εμείς είναι η ορθή νομική άποψη. Ένας υπουργός δεν μπορεί να έχει στα καθηκόντά του να δωροδοκείται. Αν το κάνει το κάνει επ ευκαιρία των καθηκόντων του.

Φροντίσατε στην Α’ Αναθεωρητική βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει λίγο κάτω από 180 ψήφους. Έρχεστε σήμερα χωρίς ντροπή και εσείς και το ΚΙΝΑΛ να αρνείστε να ψηφίσετε αυτή την ερμηνευτική δήλωση. Μήπως αυτό που σας καίει είναι να εξασφαλίσετε από τώρα ότι θα παραγραφεί τυχόν δωροδοκία υπουργού σας για τη Novartis;

Τι έλεγε ο κ. Γεωργιάδης; Αν γίνει δίωξη για παθητική δωροδοκία θα προσφύγω  βάσει του άρθρου 86 περί παραγραφής.

Εάν δεν θέλετε αυτό, σας καλώ αν έχετε τα κότσια να υπερψηφίσετε την ερμηνευτική δήλωση που φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.