Έρευνα ΔιαΝΕΟσις: Πώς θέλουν να ψηφίζουν οι Έλληνες στη Βρετανία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Την επιθυμία τους να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές της χώρας μας, εκφράζουν οι Έλληνες απόδημοι που  ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το συμπέρασμα προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε το πρόγραμμα για την Ελληνική διασπορά του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε συνεργασία με τον Οργανισμό Έρευνας και Ανάλυσης διαΝΕΟσις.

Εντυπωσιάζει η τάση που επικρατεί, ανάμεσα στους Έλληνες που “έφυγαν” από την χώρα, πριν την κρίση και σε εκείνους που μετανάστευσαν μετά την κρίση.

Όπως προκύπτει,  μεγαλύτερο ενδιαφέρον  για να ψηφίσουν, εκδηλώνουν εκείνοι που εγκατέλειψαν τη χώρα πριν την οικονομική καθίζηση και λιγότερο μεταξύ των μεταναστών της κρίσης, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της Ελλάδας.
Η έρευνα δείχνει, παράλληλα, ότι οι Έλληνες που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο προκρίνουν τη δυνατότητα ψήφου από το εξωτερικό ως τον καλύτερο τρόπο προσέγγισης και συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης με την διασπορά.

Μοιρασμένες οι απόψεις για το ποιοι θα πρέπει να ψηφίζουν

Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς της έρευνας, η έλλειψη συναίνεσης στην Ελλάδα για το εύρος της εφαρμογής του δικαιώματος ψήφου από το εξωτερικό αντανακλάται και στους ίδιους τους απόδημους.

«Σύμφωνα με την έρευνά μας, οι απόψεις για το “ποιοι θα έπρεπε να έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν” διίστανται μεταξύ αυτών που πιστεύουν ότι το δικαίωμα πρέπει να αποδοθεί μόνο σε όσους έχουν πιο στενή και πρόσφατη σχέση με την Ελλάδα (44,4%) και αυτών που πιστεύουν ότι όλοι θα πρέπει να έχουν αυτό το δικαίωμα (43%).

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι μετανάστες της κρίσης είναι υπέρ της μαξιμαλιστικής θέσης (47,5%) ενώ οι μετανάστες προ-κρίσης υποστηρίζουν την άποψη ότι το δικαίωμα ψήφου πρέπει να δοθεί μόνο σε όσους έχουν πιο πρόσφατη και στενή σχέση με την Ελλάδα (68,6%) ακόμη και αν σε αυτή την περίπτωση κάποιοι από αυτούς, λόγω αυτών των περιορισμών, δεν θα μπορούν να απολαμβάνουν το δικαίωμα», σημειώνεται στην έρευνα.

Αναφορικά με το ερώτημα σε ποια εκλογική περιφέρεια θα μπορούν να ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (33%) τάσσεται υπέρ της ψήφου στην εκλογική περιφέρεια στην οποία είναι εγγεγραμμένοι. Ωστόσο, το άθροισμα των απαντήσεων που προκρίνουν εναλλακτικές διαφοροποιήσεις της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, όπως να ψηφίζουν μόνο για κόμματα ή να ψηφίζουν σε ένα χωριστό ψηφοδέλτιο με υποψηφίους της διασποράς συγκεντρώνει το διόλου ευκαταφρόνητο 39% των απαντήσεων.

«Αυτό σε συνδυασμό με το 23% αυτών που δεν παίρνουν θέση φανερώνει ότι οι Έλληνες της διασποράς στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν αποκρυσταλλωμένη άποψη για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί η διευκόλυνση άσκησης του δικαιώματος της ψήφου. Ταυτόχρονα φαίνεται να απορρίπτουν την πρόταση για ψήφο που θα αφορά μόνο το ψηφοδέλτιο επικρατείας», σημειώνεται στην έρευνα.

Δείτε όλα τα ευρήματα της έρευνας εδώ:
https://www.dianeosis.org/2019/11/psifos-diasporas/#_ftn2