Δρέσδη: Η μεγαλύτερη ληστεία όλων των εποχών με λεία 1 δισ. ευρώ!

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Θησαυροί αξίας περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ έκαναν φτερά από μουσεία της Δρέσδης και όπως μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ πρόκειται για τη μεγαλύτερη  ληστεία όλων των εποχών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, οι ληστές άρπαξαν αρκετά κοσμήματα αντίκες και διέφυγαν με λιμουζίνα. Σύμφωνα με την αστυνομία της Δρέσδης, το προσωπικό ασφαλείας στο μουσείο παρακολούθησε live τη ληστεία μέσα από τις κάμερες και στη συνέχεια ειδοποίησε την αστυνομία. Οι άνδρες ασφαλείας δεν ήταν οπλισμένοι και για το λόγο αυτό δεν παρενέβησαν, όπως αναφέρεται.

Οι ληστές φέρεται να απενεργοποίησαν την ηλεκτροδότηση στο μουσείο, προτού μπουν. «Έβαλαν στο μάτι το ιστορικό μέρος της συλλογής με κοσμήματα και άλλα πολύτιμα έργα τέχνης», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό Focus. Οι θησαυροί του μουσείου χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα.

Οι γερμανικές αρχές εντόπισαν ένα καμένο αυτοκίνητο μάρκας Audi σε υπόγειο γκαράζ, κοντά στον «Πράσινο Θόλο». Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας Φόλκερ Λάνγκε, το σημείο όπου εντοπίστηκε το όχημα μύριζε βενζίνη. «Αυτό ήταν πιθανότατα το πρώτο όχημα με το οποίο διέφυγαν οι ληστές και εν συνεχεία του έβαλαν φωτιά για να σβήσουν τα ίχνη τους. Στη συνέχεια άλλαξαν αυτοκίνητο», όπως υποστηρίζει η αστυνομία της Δρέσδης.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο αρχηγός της Αστυνομίας στη Δρέσδη, Γιοργκ Κουμπιέσα δήλωσε ότι, από τις κάμερες ασφαλείας διακρίνονται δύο άνδρες οι οποίοι κατάφεραν να μπουν στο εσωτερικό του κτιρίου από ένα μικρό παράθυρο, το προστατευτικό πλέγμα του οποίου έχει καταστραφεί. Η υπεύθυνη για τη συλλογή έργων τέχνης στο μουσείο επισημαίνει ότι μόνο από μία βιτρίνα εκπλάπησαν τρία κοσμήματα του 18ου αιώνα, ανεκτίμητης αξίας.

Ο «Πράσινος Θόλος» διαθέτει 3.000 έργα τέχνης απ’ όλο τον κόσμο. Όπως γράφει το περιοδικό Focus, o ιστορικός «Πράσινος Θόλος» στη Δρέσδη θεωρείται το μεγαλύτερο θησαυροφυλάκιο της Ευρώπης.