Ποιες είναι οι νέες βελτιώσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Μία σειρά βελτιώσεων περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που αφορούν στα ακίνητα και σε ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Ποια είναι τα νέα μέτρα:

1. Διαγράφονται εφάπαξ αυτομάτως χρέη έως 10 ευρώ που έχουν ήδη συσσωρευθεί στην εφορία. Αυτό το μέτρο αφορά 536.000 πολίτες, οι οποίοι απαλλάσσονται από  το κόστος και τις δυσκολίες ποτ αντιμεωπίζουν πχ στην έκδοση  φορολογικής ενημερότητος, επειδή χρωστούν  ασήμαντης αξίας ποσά.

Επιπλέον, πρόκειται για χρέη που δημιουργήθηκαν εν αγνοία των πολιτών, πχ από τόκους για λάθος ταυτότητα πληρωμής δόσεως ή υπόλοιπα οφειλής λόγω θανάτου κλπ και ποσά που δεν αξίζουν ούτε το χαρτί και το μελάνι ή τις εργατοώρες που ξοδεύει η φορολογική διοίκηση, για να επιδιώκει την είσπραξή τους.

2.  Καθιερώνονται οι  e- Μεταβιβάσεις ακινήτων το 2020.  Όσοι χρωστάνε στην εφορία, θα μπορούν να εξοφλούν πουλώντας το ακίνητο τους  χωρίς ταλαιπωρία. Κατά τη μεταβίβαση, θα παρακρατείται από τον συμβολαιογράφο και θα αποδίδεται αυτόματα στο Δημόσιο τυχόν οφειλή του πωλητή από ΕΝΦΙΑ. Έτσι απλά ο πωλητής θα εξοφλεί άμεσα, χωρίς να αναγκάζεται  να ρυθμίζει πρώτα ή να δανείζεται χρήματα για να την εξοφλήσει πριν κάνει συμβόλαια.

3.  Θα εξαιρείται η διατροφή διαζυγίου, από τις ηλεκτρονικές δαπάνες (30% του εισοδήματος) το 2020. Επίσης, εξαιρούνται οι δωρεές προς το δημόσιο, η εισφορά αλληλεγγύης.

4. Συγκροτείται Επιτροπή που θα αναλάβει την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών και την ένταξη νέων περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού μέχρι τον Φεβρουάριο. Ως τον Μάιο θα έχει αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ του 2020.

5. Δεν χάνουν τελικά την αυτόματη έκπτωση 5% στα εισοδήματα από ενοίκια, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων ζητήσουν μείωση φόρου 40% της δαπάνης ανακαίνισης από το 2020 και μετά.

6. Επιστρέφεται φόρος εισοδήματος σε όσους κάνουν ανακαίνιση κατοικίας.

7. Καταργείται το “χαράτσι” 0,6% στο leasing και το factoring

8 “Παγώνει” ο ΦΠΑ και αναστέλλονται φόροι στα ακίνητα.

9.  Παραμένει στα 500 ευρώ το όριο συναλλαγών με μετρητά.