Αγώνας δρόμου στις ακτοπλοικές ενόψει των αλλαγών στα καύσιμα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τα πάνω κάτω φέρνουν στην ακτοπλοΐα οι αλλαγές που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2020 στα καύσιμα των πλοίων με στόχο τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Στο παιχνίδι μπήκαν και τα scrubbers που είναι ειδικός εξοπλισμός φιλτραρίσματος των καυσαερίων στο πλαίσιο των νέων κανονισμών του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού ΙΜΟ.

Τον περασμένο Οκτώβριο στελέχη του Ομίλου Γκριμάλντι έστειλαν το μήνυμα προς τον ανταγωνισμό: «Η επόμενη χρονιά είναι κομβικής σημασίας. Το συγκριτικό πλεονέκτημα στην ακτοπλοΐα θα έχει όποιος δεν χρωστάει και συνάμα έχει προνοήσει να βάλει scrubbers στα πλοία.

Όσοι δεν έβαλαν scrubbers  θα πρέπει να χρησιμοποιούν για τα πλοία τους το νέο αποθειωμένο καύσιμο που θα κοστίζει ακριβότερα από το πετρέλαιο που θα συνεχίσουν να καταναλώνουν τα πλοία με scrubbers.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς η Attica θα έχει μια επιπλέον επιβάρυνση 45 εκατομμυρίων ευρώ και η ΑΝΕΚ 20 εκατομμυρίων που θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο θέση τους αφού δεν έχουν βάλει scrubbers στα πλοία τους ενώ άγνωστο παραμένει αν θα μετακυλήσουν το επιπλέον κόστος στις τιμές των εισιτηρίων.

Οι Μινωικές Γραμμές ήταν η πρώτη εταιρεία που τοποθέτησε scrubbers σε τρία πλοία της τα H/S/F Knossos Palace, H/S/F Festos Palace, H/S/F Mykonos Palace, το πρώτο 6μηνο του 2019.

Η Attica Group καθυστέρησε. Ακόμα είναι σε συζητήσεις με την προμηθεύτρια εταιρεία. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς η τοποθέτηση των συσκευών σε 4+4 πλοία της θα ολοκληρωθεί το α’ 6μηνο του 2021. σε σύνολο 29 επιβατηγών οχηματαγωγών και ταχυπλόων πλοίων που ελέγχει ο όμιλος. Πρόκειται για τα Blue Star Delos, Blue Star Patmos, Νήσος Μύκονος και στο Superfast XI.