Με θετικό”μάτι” είδε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα που υπέβαλε η χώρα μας τον Σεπτέμβριο του 2019 για την άρση του ειδικού καθεστώτος σχετικά με τις εξαγωγικές πιστώσεις, που ισχύει από το 2012.
Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίζονται εφεξής με όρους ισότιμους με τις ευρωπαϊκές, ενώ τίθεται τέλος στην πρακτική των δυσμενών όρων με τους οποίους ήταν αντιμέτωπες τα χρόνια της κρίσης πολλές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες, καθώς οι περισσότερες ήταν υποχρεωμένες να προκαταβάλλουν την αξία των πρώτων υλών. Το αποτέλεσμα ήταν να στερούνται ρευστότητας και να υστερούν σε ανταγωνιστικότητα.
Την άρση του ειδικού καθεστώτος υποστήριζαν κορυφαίοι οικονομικοί φορείς, όπως ο ΣΕΒ, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, ο ΣΕΒΕ και η Τράπεζα της Ελλάδας, ενώ η χώρα μας είχε και στο παρελθόν αιτηθεί χωρίς επιτυχία την άρση του εμποδίου.
Την ελληνική θέση υποστήριξαν σε επίπεδο ΕΕ ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια κ. Κώστας Φραγκογιάννης και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας κ. Γρηγόρης Δημητριάδης σε συνεργασία με τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπία στις Βρυξέλλες.
Η απόφαση της Επιτροπής για επάνοδο της Ελλάδας στον κατάλογο των χωρών με εμπορεύσιμους κινδύνους (marketable risk countries) εκτιμάται ότι είναι ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.