Αντιδράσεις προκαλεί η μη αναθεώρηση του Συντάγματος για τις διακρίσεις από τη Βουλή

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η καταψήφιση στη Βουλή, της τροποποίησης του άρθρου του Συντάγματος για την απαγόρευση των διακρίσεων.

Η τροποποίηση προέβλεπε τη ρητή προσθήκη της απαγόρευσης διακρίσεων και βάσει φύλου, ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού με μόλις 120 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ, καθώς οι 170 την καταψήφισαν και 7 δήλωσαν «παρών».

Τον προβληματισμό τους εξέφρασαν και εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας, οι οποίοι θεωρούν ότι σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της χώρας, ήταν αυτονόητη η συμπερίληψη όχι μόνο του φύλου, της ταυτότητας φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού του φύλου, αλλά και της αναπηρίας, της ηλικίας και της συμμετοχής σε εθνική μειονότητα. Το αποτέλεσμα πάντως είναι το συγκεκριμένο άρθρο να απέχει τελικά παρασάγγας από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στη ΝΔ για προτάσεις που αρνήθηκε να υποστηρίξει, σχετικά με την προστασία των αδυνάμων και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων.

Εντός της ελληνικής επικράτειας κανείς δεν πρέπει να υποστεί ποτέ ξανά δυσμενή μεταχείριση και διακρίσεις λόγω του φύλου του ή λόγω της ταυτότητας φύλου ή λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού του.

Κριτική από τον Αντώνη Ρέλλα

Μετά το χθεσινό αποτέλεσμα στο ελληνικό κοινοβούλιο, ο σκηνοθέτης και ακτιβιστής Αντώνης Ρέλλας και πρώην υποψήφιος ευρωβουλευτής Σύριζα που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, εξέφρασε δημόσια την αγανάκτησή του, με ανάρτησή του στο Facebook .«Όλοι όσοι βρίσκονται στην Eλληνική Eπικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων».178 ΟΧΙ πήρε η πρόταση αναθεώρησης του Άρθρου 5,2 του Συντάγματος για τη προσθήκη του φύλου, της αναπηρίας, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας και των χαρακτηριστικών φύλου.Σας ευχαριστούμε θερμά που μας θεωρείτε ανάξιους/ες/α για προστασία από τις διακρίσεις.”

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, σύννεφο και υπαίθριες δραστηριότητες

 

 

Σημειώνεται ότι ο κ. Ρέλλας είναι ιδρυτικό μέλος της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία, της Κίνησης Χειραφέτησης Ατόμων με Αναπηρία: Μηδενική Ανοχή και σύμβουλος του Θεάτρου Κωφών Ελλάδος. Έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τα Μ.Μ.Ε. θέματα αναπηρίας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Συμμετέχει ως ομιλητής στα σεμινάρια επιμόρφωσης του εθνικού αναπηρικού κινήματος.