Πέτσας για προϋπολογισμό: “Είναι ταυτόχρονα αναπτυξιακός και κοινωνικός”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Πρόκειται για έναν “προϋπολογισμό επιστροφής στο μέλλον”είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ειδικά για τον προϋπολογισμό του 2020.

Όπως ανέφερε: “Σε μία χρονική περίοδο που ο ρυθμός ανάπτυξης αναθεωρείται προς τα κάτω στο σύνολο της Ευρωζώνης, στην Ελλάδα αναθεωρείται προς τα πάνω: 2% για το 2019 και 2,8% για το 2020. Όλα τα συστατικά της οικονομικής μεγέθυνσης, δηλαδή η κατανάλωση, οι εξαγωγές και κυρίως οι επενδύσεις αυξάνονται σημαντικά”.

Ο κ.Πέτσας τόνισε ότι “είναι ο πρώτος Προϋπολογισμός που όχι μόνο δεν επιβάλλει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά μειώνει τα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παράλληλα, υλοποιεί τις πρώτες δεσμεύσεις μας και θα ακολουθήσουν και οι προϋπολογισμοί των επόμενων ετών για να εφαρμοστούν στο ακέραιο όλα όσα είπαμε”.

Επαναλαμβάνω, ότι είπαμε, το κάνουμε”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για έναν προϋπολογισμό που είναι ταυτόχρονα αναπτυξιακός και κοινωνικός. Όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων:

-Φέρνει το ΑΕΠ της Ελλάδας ξανά, μετά από πολλά χρόνια, κοντά στα 200 δις ευρώ. Το αυξάνει δηλαδή σε σχέση με φέτος κατά 7 δις ευρώ περίπου, ή 1.600 ευρώ περίπου κατά νοικοκυριό.

Βάζει τέλος στον φαύλο κύκλο της υπερφορολόγησης.

-Αποδεικνύει ότι η ελληνική οικονομία περνάει σε έναν ενάρετο κύκλο αναγέννησης των προσδοκιών, βιώσιμης ανάπτυξης και αύξησης των εισοδημάτων.

“Ο προϋπολογισμός του 2020 αντιμετωπίζει το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας των τελευταίων ετών, δηλαδή το αναπτυξιακό και επενδυτικό κενό που διατηρούσε την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ουραγό στις επενδύσεις και πρωταθλήτρια στην ανεργία.

Προβλέπει σημαντική αύξηση του ρυθμού μεγέθυνσης, από το 1,5% που παρατηρήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2019, στο 2,8%. Προβλέπει επίσης περαιτέρω μείωση της ανεργίας στο 14%, ή περίπου 100 χιλιάδες λιγότεροι άνεργοι. Βάζει τέλος στην πολιτική των υπερπλεονασμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης.

Αναδιαρθρώνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με την ενίσχυση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του και τον τερματισμό της υποεκτέλεσης που το χαρακτήριζε μέχρι εφέτος”,  κατέληξε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.