Σφίγγει ο εποπτικός κλοιός στις διοικήσεις των εισηγμένων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί σύμφωνα με πληροφορίες η αυστηρή εποπτεία των διοικήσεων των εισηγμένων επιχειρήσεων, έτσι ώστε να αποσοβηθούν στο μέλλον προληπτικά κρίσεις διακυβέρνησης στις εισηγμένες επιχειρήσεις.

Ο αυστηρός εποπτικός κλοιός που έχει επιβληθεί στις τράπεζες από τις ευρωπαϊκές αρχές πρόκειται να επεκταθεί και στις μη χρηματοπιστωτικές εταιρίες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Τα μηνύματα προς την κατεύθυνση της θωράκισης της εταιρικής διακυβέρνησης έρχονται έντονα στην Ελλάδα μετά την υπόθεση της Folli – Follie, η οποία αποτέλεσε βαρύ πλήγμα για την αξιοπιστία της ελληνικής αγοράς.

Η προληπτική εποπτεία θα φτάνει μέχρι την αντικατάσταση ολόκληρων διοικητικών συμβουλίων και προφανώς, την άμεση αποπομπή μεμονωμένων στελεχών Δ.Σ.
Στην περίπτωση, μάλιστα, που σε κάποιο στέλεχος της διοίκησης έχουν επιβληθεί και κυρώσεις, τότε θα αποκλείεται από την ανάληψη διοικητικής θέσης στο Δ.Σ. άλλης εισηγμένης επιχείρησης.

Για την Ελλάδα, η οποία έχει μεγάλη ανάγκη από επενδύσεις και δη ξένες, η ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης είναι ακόμη πιο σημαντική. Ειδικά στην παρούσα φάση που η Οικονομία έχει εξέλθει από το τούνελ της δεκαετούς κρίσης και ξαναμπαίνει στα ραντάρ των διεθνών επενδυτών.

Το στίγμα για την τρέχουσα οπτική των διεθνών επενδυτών για την ελληνική Οικονομία, αναμένεται να δώσει σήμερα ο Καναδός μεγαλοεπενδυτής και επικεφαλής του ομίλου Fairfax, Prem Watsa. O μεγαλομέτοχος της Eurobank έφτασε χθες στην Αθήνα και σήμερα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ θα έχει επίσης συνάντηση και γεύμα με τη διοίκηση της Eurobank, ομάδα επιχειρηματιών και τον διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα.