Σταϊκούρας: “Συγκρατημένη η έξοδος της χώρας στις αγορές το 2020”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

«Συγκρατημένη, συνεκτική και στοχευμένη» αναμένεται να είναι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές το 2020, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον Προϋπολογισμό 2020.

Να σημειωθεί πως οι ταμειακές χρηματοδοτικές ανάγκες του Κρατικού Προϋπολογισμού 2020, θα ανέλθουν σε μόλις 4,498 δισ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός του Κρατικού Προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στα 1,866 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως εάν η Ελλάδα το ήθελε θα μπορούσε το 2020 να απέχει από τις αγορές ομολόγων.

Ο υπουργός ανέφερε πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες του 2019 καλύφθηκαν, εξ’ ολοκλήρου, από τέσσερις επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων, οι οποίες εμπλούτισαν την καμπύλη δανεισμού τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου.

Ωστόσο, σημείωσε πως δεδομένων των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία θα διατηρηθούν σε σχετικά υψηλά επίπεδα έως την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας, καθώς και των σχετικά περιορισμένων χρηματοδοτικών αναγκών για το 2020, η δανειακή στρατηγική για το επόμενο έτος αναμένεται να είναι «συγκρατημένη, συνεκτική και στοχευμένη» στην περαιτέρω βελτίωση της εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας.

«Η στόχευση της δανειακής στρατηγικής θα είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, η παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας για τη διατήρηση μιας αξιόπιστης καμπύλης αποδόσεων, η περαιτέρω μείωση των περιθωρίων δανεισμού, καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης των διεθνών οίκων αξιολόγησης και της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας», κατέληξε.