Τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Στοιχεία για τη συρρίκνωση της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον Προϋπολογισμό 2020.

Ο υπουργός Οικονομικών, εξήγησε ότι η οικονομική επιστήμη δεν έχει καταλήξει σε έναν ορισμό, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, για τον όρο «μεσαία τάξη», ωστόσο χρησιμοποίησε ως “εργαλείο” την προσέγγιση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) γι΄αυτό το θέμα.

Όπως είπε, σύμφωνα με τη θέση του ΟΟΣΑ, ως μεσαία τάξη χαρακτηρίζονται τα νοικοκυριά με ένα άτομο που εισοδηματικά κινούνται μεταξύ 6.294 και 16.783 ευρώ, με δύο άτομα μεταξύ 8.901 και 23.735 ευρώ και με τρία άτομα μεταξύ 10.901 και 29.069 ευρώ.

Επιπλέον, διευκρίνισε ότι η έννοια της μεσαίας τάξης διαφέρει σημαντικά από την έννοια του μέσου εισοδήματος, καθώς η πρώτη διαμορφώνεται και από άλλους περιουσιακούς και κοινωνικούς παράγοντες.

Στη βάση αυτή παρέθεσε στοιχεία για το μέσο ή διάμεσο εισόδημα στην Ελλάδα για να καταδείξει τη συρρίκνωση της μεσαίας τάξης τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Πάντως, επεσήμανε ότι τα μεσαία εισοδήματα, μέσα στην κρίση, κυρίως τα τελευταία χρόνια, συρρικνώθηκαν δραματικά. “Στόχος της Νέας Δημοκρατίας; Αυτά τα εισοδήματα να τα ενισχύσει”, ανέφερε ο υπουργός και συμπλήρωσε: “Και αυτό πράττει με τη συνολικά ασκούμενη ιεραρχημένη οικονομική πολιτική της. Βοηθώντας, κυρίως, το 89% της κοινωνίας, τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδηματικά στρώματα».

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον υπουργό Οικονομικών, στην τελευταία έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών του έτους 2018 της ΕΛΣΤΑΤ, για τα εισοδήματα του 2017, το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της χώρας εκτιμήθηκε στα 15.556 ευρώ, ενώ το ατομικό στα 7.863 ευρώ.

Ειδικότερα διαπιστώνεται με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2018 για τα εισοδήματα του 2017:
το 52% των φορολογικών δηλώσεων είχαν δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα κάτω των 8.000 ευρώ, ενώ το 83% κάτω των 20.000 ευρώ.

-Στα δε νοικοκυριά με δύο τέκνα, λίγο περισσότερες από τις μισές φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν, είχαν δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα κάτω από 15.000 ευρώ.