Διεθνής έρευνα: Ένας στους τέσσερις νέους είναι εξαρτημένος στο κινητό του

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Eθισμό στο κινητό τηλέφωνο έχει σχεδόν ο ένας στους τέσσερις νέους (το 23%), σύμφωνα με έρευνα Βρετανών ψυχιάτρων, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου (King’s), με επικεφαλής τη δρα Σαμάνθα Σον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό ψυχιατρικής «BMC Psychiatry», σύμφωνα με το BBC και την «Telegraph», ανέλυσαν στοιχεία από 41 έρευνες που συνολικά αφορούσαν περίπου 42.000 νέους έως 20 ετών. Πρόκειται για  εννέα έρευνες που έχουν διεξαχθεί  στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και  στην Ασία.

Η μελέτη αποδεικνύει ότι η  εξάρτηση γίνεται πιο αισθητή, όταν για κάποιο λόγο ο νέος χάσει το κινητό του ή δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει, οπότε μπορεί να εκδηλώσει άγχος, μέχρι και συμπτώματα πανικού.

Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό των νέων (από το 10% έως το 30% ανάλογα με την κάθε μελέτη, με μέσο όρο το 23%) κάνει «προβληματική» χρήση του κινητού του. Η εξάρτηση συνδέεται και  με άλλα προβλήματα, όπως το άγχος, η καταθλιπτική διάθεση, η έλλειψη ύπνου και η μειωμένη απόδοση στις σπουδές.

Επιπλέον, αδυνατεί να ελέγξει το χρόνο που περνάει με το τηλέφωνο του και όπως αναφέρει η δρα Σαμάνθα Σον: «Οι εθισμοί μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες για την ψυχική υγεία και την καθημερινή λειτουργία, συνεπώς είναι ανάγκη για περαιτέρω μελέτη της προβληματικής χρήσης των smartphones”.