Η “πασοκοποίηση” του ΣΥΡΙΖΑ και η “κατάληψη” του χώρου της κεντροαριστεράς

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Πρώην “Πασόκοι” συστρατεύονται στη μάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας μεγάλη έκπληξη τα ονόματα που συνθέτουν την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) του κόμματος, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Ο μεγαλύτερος αιφνιδιασμός για το ΚΙΝΑΛ ήρθε από την “μεταγγραφή” της Ρεγγίνας Βάρτζελη. Πρόκειται για την πρώην ιδιαιτέρα του Γιώργου Παπανδρέου, επί χρόνια στενή συνεργάτης του, διαφώνησε μαζί του για την ίδρυση του ΚΙΔΗΣΟ και από εκείνο το διάστημα μέχρι τώρα παρέμεινε ανένταχτη, έχοντας διαφωνήσει και με τους πρώην συντρόφους της από το ΠΑΣΟΚ.

Βαριά “πασοκικά” ονόματα, φιγουράρουν στην περιβόητη λίστα της ΚΕΑ, όπως αυτό του προσωπικού γιατρού του Ανδρέα Παπανδρέου, του Θύμιου Λιβάνη.

Επίσης ο πρώην Γραμματέας της νεολαίας ΠΑΣΟΚ Νίκος Μαδεμλής. Ο Αχιλλέας Μητσός, πολιτικός φίλος του Κ. Σημίτη με δραστηριότητα στο ΕΛΙΑΜΕΠ και γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρώην Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Νίκος Μαδεμλής, πρώην βουλευτές όπως ο Θανάσης Γικόνογλου, η Μαρία Θεοχάρη, η Χρύσα Μανωλιά, ο Ρούλης Κοκκελίδης ή ο Δημήτρης Παλαιοθόδωρος.

Ο καλλιτεχνικός χώρος εκπροσωπείται από τον Σταμάτη Κραουνάκη, τον Κώστα Καλδάρα και τον ηθοποιό Απόστολο Γκλέτσο, ο οποίος για πρώτη φορά προσεγγίζει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο φιλόδοξος στόχος της Κουμουνδούρου είναι να διευρυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να «μετασχηματισθεί» σε κόμμα που θα εκφράζει το σύνολο του αριστερού προοδευτικού χώρου.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζεται ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των μελών της ΚΕΑ, «επειδή είναι τεράστιο και το εγχείρημα συνένωσης του προοδευτικού χώρου»
Πολλά στελέχη του κόμματος, παραπέμπουν σε δήλωση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα για το εγχείρημα, ότι:“Θέλετε δε θέλετε, είμαστε η νέα κεντροαριστερά του πολιτικού σκηνικού.”

Η αντίληψη που επικρατεί είναι  ότι δεν επαρκεί η επικέντρωση σε μία “αριστερή ταυτότητα”, στη σημερινή εποχή που η ελληνική κοινωνία προσπαθεί να επιστρέψει  έστω και με δυσκολίες σε μια μεταμνημονιακή κανονικότητα. Όπως λένε, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διεκδικήσει την «προοδευτική ταυτότητα», να καταλάβει τον χώρο της κεντροαριστεράς, ιδίως με δεδομένη τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ.

Σημειώνεται ότι η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το Σαββατοκύριακο στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, ενώ το άνοιγμα των εργασιών θα κάνει ο κ.Τσίπρας.

Η ΚΕΑ αριθμεί 694 μέλη και επιχειρεί να πιστοποιήσει μία πολύπλευρη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ με την συμμετοχή πρώην βουλευτών, στελεχών και συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ αλλά και διακεκριμένων στελεχών της ανανεωτικής αριστεράς.

Το ΚΙΝΑΛ, πάντως, επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους για την “έντονη χροιά ΠΑΣΟΚ” που εκπέμπει η νέα ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ, αποφεύγοντας ακόμα και την έκδοση ανακοίνωσης. “Παλιά ξινά σταφύλια” ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ: Όποιον πήραν, πήραν προεκλογικά με δόλωμα την εξουσία και δημιούργησαν ένα συνονθύλευμα παραδοσιακών αριστεριστών με ακροδεξιά αποτυπώματα και καρεκλομανείς».