Λονδίνο: Επίθεση με άρωμα τρομοκρατίας – Νεκρός ο δράστης και δύο πολίτες (video)

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Δύο πολίτες έχασαν τη ζωή τους μετά την επίθεση με μαχαίρι, το μεσημέρι στη London Bridge, σύμφωνα με πηγές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Βασιλικό νοσοκομείο του Λονδίνου. Νεκρός από αστυνομικά πυρά είναι και ο δράστης της επίθεσης.

«Σε αυτό το στάδιο, οι συνθήκες γύρω από το συμβάν στη Γέφυρα του Λονδίνου δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Επομένως, για προληπτικούς λόγους, το αντιμετωπίζουμε ως να ήταν τρομοκρατικό», ανέφερε στο Twitter η αστυνομία.

Ο άνδρας που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από αστυνομικούς στη Γέφυρα του Λονδίνου έφερε επάνω του έναν ψεύτικο εκρηκτικό μηχανισμό, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Νιλ Μπάσου. «Ο ύποπτος, ένας άνδρας, πυροβολήθηκε από τους ενόπλους αστυνομικούς και μπορώ να επιβεβαιώσω ότι σκοτώθηκε επί τόπου», είπε ο Μπάσου. «Μπορώ επίσης να επιβεβαιώσω ότι (η επίθεση) θεωρείται τρομοκρατική ενέργεια, πρόσθεσε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

https://twitter.com/wolfgangert/status/1200425549975490560

«Λόγω των αναφορών ότι ο ύποπτος μπορεί να είχε στην κατοχή του έναν εκρηκτικό μηχανισμό, αναπτύχθηκαν στο σημείο πυροτεχνουργοί (της αντιτρομοκρατικής) και αποκλείστηκε μια μεγάλη περιοχή ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχει κανένας περαιτέρω κίνδυνος για τους πολίτες», συνέχισε ο Μπάσου. Ωστόσο, μπορώ να επιβεβαιώσω σε αυτό το σημείο ότι πιστεύουμε πως η συσκευή που ήταν δεμένη στο σώμα του υπόπτου ήταν ψεύτικη», πρόσθεσε.

Ο Μπάσου είπε ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ζήτησε να ενημερωθεί προσωπικά για το συμβάν και για τον σκοπό αυτό ο ίδιος θα πάει στην Ντάουνινγκ Στριτ μετά τη συνέντευξη Τύπου. Ο Μπάσου σημείωσε επίσης ότι η αστυνομία θα εντείνει τις περιπολίες της στο Λονδίνο λόγω του συμβάντος αυτού.

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter διακρίνονται τρεις αστυνομικοί να απομακρύνονται από έναν άνδρα που κείτεται στο οδόστρωμα. Δύο αστυνομικοί τον σημαδεύουν με τα όπλα τους και ένας απ αυτούς τον πυροβολεί.

«Είδα έναν άνδρα να πέφτει στο έδαφος, με ένα μαχαίρι δίπλα του» αφού προηγουμένως είχαν ακουστεί «πολλοί πυροβολισμοί», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας άνδρας που εργάζεται σε ένα γραφείο απέναντι από τη γέφυρα. Όπως είπε, στην περιοχή βρίσκονταν περίπου δέκα αστυνομικοί με πολλά εκπαιδευμένα σκυλιά για να εξουδετερώσουν τον ύποπτο.

«Ενημερώνομαι συνεχώς για το περιστατικό στη London Bridge και θέλω να ευχαριστήσω την αστυνομία και όλα τα σώματα ασφαλείας για την άμεση απάντησή τους» δήλωσε μέσω twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν έκανε λόγο για «σοκαριστικό» συμβάν και ευχαρίστησε τις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών που ανταποκρίθηκαν άμεσα.

Η Daily Mail αναφέρει ότι πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από μαχαίρι ενώ όπως μεταδίδει η Mirror, επικαλούμενη μάρτυρες, ακούστηκαν περίπου 10 πυροβολισμοί.

Τι ανέφερε ο δήμαρχος του Λονδίνου

Στην αντιμετώπιση του περιστατικού από την αστυνομία ως τρομοκρατικού έδωσε έμφαση ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν. «Παραμένω σε στενή επαφή με την Μητροπολιγική Αστυνομία και ενημερώνομαι για τα γεγονότα. Επιβεβαιώνεται ότι άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση. Η καρδιά μου είναι μαζί τους, στις οικογένειές τους και σε όσους επηρεάζει», αναφέρει.

Υπενθυμίζεται ότι η γέφυρα του Λονδίνου ήταν το σημείο όπου τον Ιούνιο του 2017 τρεις τζιχαντιστές έπεσαν με το φορτηγάκι τους πάνω σε πεζούς και στη συνέχεια επιτέθηκαν στους περαστικούς στη γύρω περιοχή σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους.