Ποιες χώρες στην Ευρώπη έχουν οικονομική ευημερία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η Γερμανία και η Αυστρία είναι οι δύο χώρες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη οικονομική ευημερία στην Ευρώπη. Βρίσκονται στην κορυφή της λίστας που προέκυψε από σχετική έρευνα της εταιρείας Intrum. Η χώρα μας, όπως άλλωστε θα ήταν και αναμενόμενο, φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις, μαζί με την Λιθουανία.

Την έρευνα αυτή παρουσίασε το Bloomberg και είχε ως στόχο να μελετηθεί το Βαρόμετρο Οικονομικής Ευημερίας, το οποίο μετρά τις επιδόσεις 24 ευρωπαϊκών χωρών. Στην έρευνα συμμετείχαν 24.004 καταναλωτές από 24 χώρες της Ευρώπης.

Η Intrum εξετάζει μια σειρά παραγόντων, όπως:

-εάν οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τους λογαριασμούς και τις υποχρεώσεις τους εγκαίρως,
-εάν οι πολίτες έχουν
-εάν οι πολίτες προχωρούν σε αποταμίευση

Οι χώρες που παρουσιάζουν οικονομική ευημερία

Γερμανία και Δανία καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις στη λίστα, ως προς την ικανότητα των νοικοκυριών να καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους, ενώ Ουγγαρία, Τσεχία και Εσθονία είναι οι χώρες που εμφανίζουν τη μικρότερη εξάρτηση από χρέη. Σουηδία και Ελβετία είναι οι χώρες που έχουν δυνατότητα να αποταμιεύουν κάθε μήνα, ενώ Φινλανδία και Βρετανία διαθέτουν την υψηλότερη οικονομική παιδεία.

Διαπιστώθηκε ότι
– Το 45% των Ευρωπαίων που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν ότι οι λογαριασμοί και οι υποχρεώσεις τους αυξάνονται ταχύτερα από ότι τα εισοδήματά τους, ενώ το 43% εκτιμούν ότι αυτές οι ανησυχίες επηρεάζουν την οικονομική τους ευημερία.

– Το 24% δηλώνουν ότι έχουν δανειστεί χρήματα για να καλύψουν τους λογαριασμούς τους το τελευταίο εξάμηνο, έναντι του 20% που διαμορφωνόταν το ποσοστό στην αντίστοιχη, προηγούμενη έρευνα της εταιρείας.

– Ακόμη κι αν τα κόστη διαβίωσης αυξάνονται, το 75% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι έχουν τη δυνατότητα να αποταμιεύουν μέρος του μισθού τους κάθε μήνα.