Αποχώρησε από την τελετή ανοίγοντας τον αγωγό ΤΑΝΑΠ η ελληνική αντιπροσωπεία , σε έκφραση αντίθεσης με τις καταστροφικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος διερευνά ότι οι συμφωνίες με τη Λιβύη θα εφαρμοστούν κανονικά και πως τα πλοία της Άγκυρας δεν θα αποχωρήσουν από την Ανατολική Μεσόγειο.
Αντιδρώντας στις δηλώσεις αυτές, η ελληνική αντιπροσωπεία, υπό τον Δημήτρη Οικονόμου, παραιτήθηκε από την τελετή σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Εν τω μεταξύ, ο τουρκικός πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει ανυποχώρητος αφήνοντας αιχμές για την Ελλάδα ότι απειλεί τη Λιβύη μετά την συμφωνία που συνήψε με την Τρίπολη για τον προσδιορισμό των θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι στο θέμα της διαμοιρασμού του φυσικού αερίου, κάποιοι αντί για διαμοιρασμό της δικαιοσύνης προσπαθούν να υποκινήσουν την ένταση, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να αποσύρει τα Τουρκμεντράδες.
« Ενώ υπάρχει η δυνατότητα του δικαιώματος διαμοιρασμού, χρησιμοποιούν απειλητική γλώσσα και πολιτικές εξαγορές.
Όχι κανένας και καμιά χώρα δεν είναι υπεράνω νόμου. Πρέπει πλέον να γίνει αντιληπτό ότι με τα εκτελέσματα δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα. Με τη λογική ‘το έκανε και τελείωσε’ δεν μπορεί κανείς να φτάσει ποτέ. Δείχνοντας τα δόντια, καμιά χώρα δεν μπορεί να κάνει το άλλο να εγκαταλείψει τα δικαιώματά της.
Μάλιστα η Τουρκία σε ένα τέτοιο ξεπεσμό δεν θα υποκύψει. Η χώρα μας δεν θα επιτρέψει την παραβίαση ούτε του δικού της δικαίου, ούτε και των συμφερόντων των Τ/κ», ανέφερε.
«Τώρα που κάναμε συμφωνία απειλούν τη Λιβύη»
«Πιστεύω ότι οι δραστηριότητες των πλοίων μας σύντομα θα καρποφορήσουν», επέμενε ο Ερντογάν.
Ο Τούρκος Πρόεδρος ισχυρίστηκε, εξάλλου, ότι «τώρα κάναμε συμφωνία με τη Λιβύη και άρχισαν να απειλούν τη Λιβύη».
Πρόσθεσε ότι αυτή η συμφωνία έγινε, και θα εφαρμοστούν και τα άλλα της σκέλη. Ανέφερε ακόμη πως όταν περάσει η συμφωνία από την τουρκική εθνοσυνέλευση, θα μπουν σε εφαρμογή και τα άλλα σκέλη της.
«Η συμφωνία που έχουμε κάνει με τη Λιβύη δεν θα φέρει σύγκρουση και αίμα αλλά ειρήνη», ανέφερε.
« Από τις γεωτρήσεις μας θα προκύψει ευημερία και όχι σύγκρουση και αίμα », συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι κάνει ειλικρινή έκκληση προς όλες τις πλευρές στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Ελάτε να μετατραπεί η ενέργεια στο επίπεδο συνεργασίας αντί σε μέσο σύγκρουσης. Ενώ υπάρχει η δυνατότητα χρησιμοποίησης της διπλωματίας για να μην μπλέξουμε σε δρόμους που θα οδηγήσουν την περιοχή να πληρώσει νέες τιμές », ανέφερε.
Ποιος είναι ο υφυπουργός που αποχώρησε
Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι ο υφυπουργός Δημήτρης Οικονόμου αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, ένας από τους 18 εξωκοινοβουλευτικούς υφυπουργούς που συμμετέχει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού. Εχει διατελέσει συνεργάτης του Centre de Recherche d’ Urbanisme (Παρίσι), Ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και εκπρόσωπος της Ελλάδας σε επιτροπές του ΟΗΕ (Committee on Housing, Building and Planning).
Έχει εκπονήσει μεγάλο αριθμό ερευνών και μελετών στα πεδία του πολεοδομικού, χωροταξικού, περιβαλλοντικού και αναπτυξιακού προγραμματισμού και σχεδιασμού, και έχει συγγράψει πέντε βιβλία και μεγάλο αριθμό επιστημονικών άρθρων δημοσιευμένων σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά.
Τα πρόσφατα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ανάλυση των συστημάτων χωρικού σχεδιασμού στο διεθνή χώρο, τις ολοκληρωμένες αστικές παρεμβάσεις (αστική αναγέννηση), και τις διαδικασίες χωροθέτησης μεγάλων επενδύσεων και παρεμβάσεων.
Σημειώνεται ότι υπήρξε και σύμβουλος της Lamda Development για το Ελληνικό.