Νέος κύκλος απειλών από τον Ταγίπ Ερντογάν προς Ελλάδα και Κύπρο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Νέο γύρο διπλωματικής και φραστικής αντιπαράθεσης τροφοδότησε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν μιλώντας στα εγκαίνια του ανοίγματος του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΝΑΡ προς την Ελλάδα και την Ευρώπη στα Ίψαλα της Τουρκίας, επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία και την συμφωνία με την Λιβύη θα εφαρμόσει και τα γεωτρύπανα της από την Αν. Μεσόγειο δεν θα αποσύρει.

«Ούτε με απειλές, ούτε με εκκλήσεις δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «δεν είναι δυνατό να αποκλείεις τη χώρα με τα μεγαλύτερα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο και να προσπαθείς παρόλα αυτά να προχωρήσεις στα σχέδιά σου.

Αυτή τη στιγμή», συνέχισε, «τα δύο τελευταίας τεχνολογίας γεωτρύπανά μας, ο Πορθητής και το Γιαβούζ, μαζί με τα δύο ερευνητικά μας πλοία συνεχίζουν να ερευνούν στην περιοχή.

Η ασφάλεια των πλοίων και των πληρωμάτων μας διασφαλίζεται απόλυτα από το πολεμικό μας ναυτικό. Πιστεύω», συμπλήρωσε, «ότι πολύ σύντομα οι δραστηριότητες των πλοίων μας θα αποδώσουν καρπούς».

Την ίδια ώρα στην Αθήνα, στο 13ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ο πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, κ. Ταγιάνι και ο γ.γ. του ΕΛΚ  κ. Λόπεζ έστελναν μηνύματα καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας.

Ειδικότερα ο κ. Λόπεζ έλεγε πως «είναι αυθαίρετες, παράνομες και μη αποδεκτές ενέργειες της Άγκυρας», ενώ ο κ. Ταγιάνι υπογράμμιζε πως «η Τουρκία επιδεικνύει επιθετική στάση τόσο στην Κύπρο όσο και στο προσφυγικό και πρόσθετε πως «θα πρέπει να το σταματήσουμε».

Ο Τούρκος Πρόεδρος ωστόσο δεν περιόρισε τις αναφορές του στην Αν. Μεσόγειο, αλλά αναφέρθηκε και στη συμφωνία της Τουρκίας με την Λιβύη για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ των δύο κρατών, λέγοντας ότι «κάποιοι άρχισαν να απειλούν την κυβέρνηση της Τρίπολης αλλά πολύ σύντομα (η συμφωνία) θα τεθεί σε ισχύ».

«Υπογράψαμε», είπε, «μία συμφωνία με τη Λιβύη και άρχισαν να απειλούν τη Λιβύη. Η συμφωνία υπογράφηκε και τα επιμέρους σκέλη της θα τεθούν σε ισχύ. Από τα δικά μας γεωτρύπανα δεν θα αναβλύσουν συγκρούσεις και αίμα, αλλά ειρήνη και ευημερία. Αφού περάσει από την τουρκική εθνοσυνέλευση, θα τεθούν σε ισχύ και τα επιμέρους σκέλη της».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι κανείς δεν θα εξαναγκάσει την Τουρκία να παραιτηθεί από τα δικαιώματά της.

«Ειδικά στο θέμα της κατανομής των πηγών των υδρογονανθράκων της  Αν. Μεσογείου, κάποιοι προσπαθούν, αντί να τις μοιράσουν δίκαια, προσπαθούν να καλλιεργήσουν ένταση. Ενώ υπάρχει η δυνατότητα να γίνει μία ακριβοδίκαιη κατανομή, καταφεύγουν στη γλώσσα των απειλών και σε πολιτικές εκβιασμού.

Όμως» συνέχισε, «κανένας και καμία χώρα δεν είναι πάνω από το διεθνές δίκαιο. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι με τετελεσμένα δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα. Με λογικές τύπου «εγώ το έκανα και τελείωσε» δεν φτάνει κανείς πουθενά.

Καμία χώρα δείχνοντας τα δόντια της δεν μπορεί να εξαναγκάσει κάποια άλλη να παραιτηθεί από τα δικαιώματά της. Η Τουρκία δεν θα ξεπέσει τόσο πολύ ώστε να υποκύψει σε τέτοια. Η χώρα μας δεν θα επιτρέψει την να παραβιαστούν τα συμφέροντα ούτε τα δικά της ούτε των Τουρκοκυπρίων», κατέληξε.