Ποιος είναι ο τελικός απολογισμός του σεισμού στην Αλβανία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Πενήντα νεκροί, 41 τραυματίες και τουλάχιστον 10.000 άστεγοι είναι ο τελικός τραγωδής απολογισμός του φονικού σεισμού που ξέσπασε στις 26 Νοεμβρίου στην περιφέρεια Λέζια, βόρεια των Τίρανων, στην Αλβανία, η οποία έχει ήδη κηρυχθεί και κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης τερματίζονται σήμερα, ενώ οι οικογένειες των θυμάτων θα στεγαστούν άμεσα σε καινούργιες κατοικίες.

Επίσης, σήμερα ξεκίνησαν και οι επιθεωρήσεις των ξένων κλιμάκων για την αξιολόγηση των κτιρίων που έλαβαν ζημιές στις πληγείσες περιοχές.

Το πρώτο 16μελές κλιμάκιο επιθεωρητών που έφτασε στα Τίρανα ήταν από την Ελλάδα, ενώ ακολούθησαν κλιμάκια από την Ιταλία και τη Γαλλία.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δημόσια στοιχεία της κυβέρνησης, μόνο στα Τίρανα επλήγησαν 1.192 κατοικίες και 265 πολυκατοικίες, ενώ οκτώ σχολεία έχουν ήδη κριθεί ακατάλληλα για τη στέγαση των μαθητών. Στο Δυρράχιο υπάρχουν 19 μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα όπου στεγάζονται από 100 έως 250 οικογένειες κρίθηκαν και αυτά ακατάλληλα και ανασφαλή.

Ο Έντι Ράμα τόνισε ότι οι ζημιές ήταν μεγαλύτερες στα νεοκτιστά κτίρια και αποδίδουν την κατάσταση αυτή σε παραβίαση κάθε οικοδομικής αρχής και νομοθεσίας για το όνομα της κερδοσκοπικής αγάπης.

Εντούτοις, παρά τα μεγέθη των καταστροφών ο Ράμα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι ζημιές θα αποκατασταθούν πλήρως και όσο το δυνατόν συντομότερα. Έφερε ως παράδειγμα της αμεσότητας στην αντίδραση του κρατικού μηχανισμού τη στέγαση 2.500 ατόμων σε διάφορα ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα.

Ο αριθμός των αδελφών υπολογίζεται σε πάνω από 10.000 ή η πλειοψηφία των οποίων εγκαταλείπει τις πληγείσες περιοχές, ενώ παρατηρείται έντονη φαινόμενο της μαζικής φυγής στο εξωτερικό.