Στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Στον Λευκό Οίκο θα βρεθεί στις 7 Ιανουαρίου 2020 ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ως επίσημος καλεσμένος του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ, ενώ στις 4 Δεκεμβρίου θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει νωρίτερα τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η χρονική στιγμή κατά την οποία επισκέπτεται ο κ. Μητσοτάκης την Ουάσιγκτον είναι ιδανική καθώς βρίσκονται ανοικτά σε εξέλιξη όλα τα καυτά θέματα των Ελληνο-τουρκικών σχέσεων, τα οποία και θα θέσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός στον Αμερικανό ομόλογο του.

Ωστόσο μια μικρή γεύση των όσων θα ακολουθήσουν στον Λευκό Οίκο θα πάρει ο Πρόεδρος Τράμπ κατά την συνάντηση του με τον κ. Μητσοτάκη στο Λονδίνο, μιας και το πρωθυπουργικό επιτελείο έχει ήδη ετοιμάσει έναν πλήρη και αναλυτικό φάκελο των κινδύνων που απορρέουν από την στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και γενικότερα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Στο περιθώριο των εργασιών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, θα βρεθεί όμως και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ωστόσο δεν προβλέπεται καμιά συνάντηση του με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου «δεν υπάρχει λόγος να συναντηθούν (Τράμπ και Ερντογάν). Ότι είχαν να πουν το είπαν στην Ουάσιγκτον κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου. Δεν θα έχουμε νέα ξεχωριστή συνάντηση μαζί του».

Παρατηρητές του ΝΑΤΟ εξάλλου προβλέπουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα βρεθεί απομονωμένος στο Λονδίνο εξαιτίας του θέματος των S-400, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων πως δεν πήραν τους ρωσικούς πυραύλους “για να τους έχουν στο κουτί…”