Μέσα από ένα λαβύρινθο δικών και προσφυγών στη Δικαιοσύνη, ο κ. Παντελής Μαντωνανάκης, πρόεδρος και CEO της ξενοδοχειακής «Αττικός Ήλιος ΑΕ», μπλοκάρει κάθε διαδικασία πλειστηριασμού που αγγίζει είτε τις μετοχές, είτε τα ακίνητα της εταιρείας, όπως είναι το ξενοδοχείο Grand Resort Lagonisi.
Έτσι, άλλος ένας προγραμματισμένος στην πλατφόρμα e-auction πλειστηριασμός με επισπεύδουσα την Eurobank, για την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, που αφορά το σύνολο των μετοχών της Αττικός Ήλιος, με τιμή πρώτης εκκίνησης τα 29,26 εκατ ευρώ, δεν θα πραγματοποιηθεί.
Και αυτό επειδή την ίδια μέρα, δηλαδή στις 4 Δεκεμβρίου, θα συζητηθεί σε Δικαστήριο της Αθήνας, προσφυγή του κ. Μαντωνανάκη κατά της διαταγής πληρωμής που έχει εκδώσει η Eurobank, προκειμένου να βγουν σε πλειστηριασμό οι μετοχές της Αττικός Ήλιος.
Δεν πληρώνει τα δάνεια του
Το δικαστικό σίριαλ ξεκίνησε από τη στιγμή που η Eurobank κατήγγειλε τη δανειακή σύμβαση –σύμφωνα με πληροφορίες για δάνεια άνω των 350 εκατ ευρώ τα οποία έχουν να εξυπηρετηθούν από το 2012. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των εμπράγματων εξασφαλίσεων προσημειώσεις έχουν εγγραφεί και στα ξενοδοχεία του ομίλου Elounda Bay Palace, Elounda Beach & Villas.
Η αντίστροφη μέτρηση για τον πλειστηριασμό ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο, με την καταγγελία της δανειακής σύμβασης.
Τα βήματα όμως, από τη στιγμή που καταγγέλλεται η σύμβαση του δανείου μέχρι να κτυπήσει το ηλεκτρονικό σφυρί είναι αρκετά, αφού πρέπει να εκδοθεί διαταγή πληρωμής, να ακολουθήσει η κατάσχεση και τέλος ο πλειστηριασμός.
Μπλοκάρει με προσφυγές
Η Αττικός Ήλιος, από την πλευρά της σε κάθε νομική ενέργεια της τράπεζας, απαντά ανάλογα με προσφυγές στη Δικαιοσύνη για να μπλοκάρει τα ένδικα μέσα.
Να σημειωθεί ότι στον όμιλο ανήκουν 8 ξενοδοχεία, τα Grand Resort Lagonisi, Elounda Bay Palace, Elounda Beach & Villas, ενώ μέσω άλλων εταιρειών διαχειρίζεται στην Κρήτη τα ξενοδοχεία Kalimera Kriti και Kernos Beach Hotel & Bangalows και στο Ναύπλιο δύο Ξενία (Ναυπλίου και Amfitrion) και το Nafplia Palace.
Το Grand Resort Lagonisi πέρασε στην Αττικός Ήλιος το 1999 μέσα από διαγωνισμό της ΕΤΑΔ ΑΕ (Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου) με σύμβαση εκμετάλλευσης 40 ετών.
Ωστόσο στην πορεία ο Όμιλος στράφηκε κατά της ΕΤΑΔ με την οποία βρίσκεται σε αντιδικία εδώ και χρόνια. Συγκεκριμένα η εταιρεία Αττικός Ήλιος έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη (Άρειο Πάγο και Διαιτητικά Δικαστήρια) κατά της ΕΤΑΔ καταλογίζοντας της «αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων της».
Σε αυτήν τη μακροχρόνια δικαστική διαμάχη ο όμιλος έχει δικαιωθεί πολλές φορές από τον ΑΠ, ενώ με δύο αποφάσεις τους, αρμόδια διαιτητικά δικαστήρια, του έχουν επιδκάσει ποσά άνω των 110 εκατ ευρώ.
Και σε αυτό το σίριαλ, με μπαράζ προσφυγών, η τελευταία πράξη αφορά την ΕΤΑΔ, η οποία ζήτησε φέτος τον Οκτώβριο από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών προστασία μέχρι τον Οκτώβριο του 2020 που θα συζητηθεί η προσφυγή της κατά της απόφασης του διαιτητικού δικαστηρίου.