Οι πωλήσεις της Black Friday ήταν χαμηλότερες των προσδοκιών. Αυτό υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς οι οποίοι κρατούν “μικρό” καλάθι και για τη σημερινή ημέρα, τη Cyber Monday, όπου ο ανταγωνισμός των προσφορών μετακινείται, σύμφωνα με την παράδοση, αποκλειστικά και μόνο στα ηλεκτρονικά καταστήματα.
Στην πραγματικότητα όμως, σημαντικός όγκος των πωλήσεων και κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε πραγματοποιήθηκε από ηλεκτρονικά καταστήματα.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία την παραμονή της Black Friday δέχθηκε 1,5 εκατ. επισκέπτες, πέρυσι είχε δεχθεί 1,3 εκατ. επισκέπτες, ενώ αρκετές αλυσίδες, κυρίως ηλεκτρονικών ειδών, πουλούσαν με έκπτωση κάποια εκ των προϊόντων τους αποκλειστικά μέσω των ηλεκτρονικών τους καταστημάτων.
Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους, όπως υποστηρίζει μερίδα εμπόρων που εφέτος δεν καταγράφηκαν φαινόμενα συνωστισμού όπως συνέβη κατά το πρόσφατο παρελθόν.
Να σημειωθεί ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι καταναλωτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί, σε σχέση με το παρελθόν, είναι ότι το ποσοστό των εκπτώσεων στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα χαμηλό όταν σε άλλες αγορές, όπως στις ΗΠΑ όπου “γεννήθηκε” ο θεσμός κατά τη διάρκεια της Black Friday το ποσοστό των εκπτώσεων ξεπερνά το 50%.
Στοιχείο που επιβεβαιώνεται και από έρευνα που είχε διενεργήσει πέρυσι η ηλεκτρονική πλατφόρμα Skroutz. Σύμφωνα με την περσινή έρευνα μόλις το 15% των προϊόντων που πουλήθηκε αγοράστηκε φθηνότερα, το 1,5% ακριβότερα και το υπόλοιπο 83,5% σε παρόμοιες τιμές.
Βέβαια φέτος, υπήρξαν και κατηγορίες προϊόντων, όπως τα καλλυντικά, όπου οι εκπτώσεις άγγιξαν το 60%. Στον χορό των προσφορών μπήκαν όλες οι αλυσίδες ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ, τα καταστήματα γειτονιάς απ’ όλο το φάσμα των κλάδων, σούπερ μάρκετ, εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες, ακόμη και αλυσίδες εστίασης.
Βέβαια στην πρώτη γραμμή βρέθηκαν οι μεγάλοι retailers όπως τα: Public, Πλαίσιο, Praktiker, Media Markt, Κωτσόβολος, Leroy Merlin, Αttica Πολυκαταστήματα, Notos Galleries και Hondos Center.
Εν αντιθέσει με την Ελλάδα όπου δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ακριβή στατιστικά στοιχεία για το πως κινήθηκε η Black Friday, στις ΗΠΑ σύμφωνα με την Adobe Analytics, οι online πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 19,6% στα 7,4 δισ. δολάρια εκ των οποίων τα 2,9 δισ. δολάρια επρόκειτο για αγορές που πραγματοποιήθηκαν μέσω κινητού τηλεφώνου, το υψηλότερο ποσό όλων των εποχών.