Eurogroup: Τι επιδιώκει η κυβέρνηση στη συνεδρίαση της Τετάρτης

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Την έγκριση του πακέτου δόσεων των 767 εκατ. ευρώ, χωρίς  “αστερίσκους” και προαπαιτούμενα αλλά και μία δήλωση των δανειστών για την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ομόλογα επιδιώκει να πετύχει η κυβέρνηση στο Eurogroup της Τετάρτης.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αισιοδοξεί ότι θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι βασιζόμενος στην θετική έκθεση της Κομισιόν για την 4η αξιολόγηση.

Αυτή λοιπόν η επιχειρούμενη έγκριση του πακέτου χωρίς προαπαιτούμενα αναμένεται ότι θα δώσει θετικά μηνύματα στις αγορές και τους επενδυτές.

Το πρώτο βήμα των νέων διαβουλεύσεων με τους δανειστές είναι η αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων, ώστε να χρηματοδοτήσουν “συμφωνημένες επενδύσεις”. Αυτή η διαδικασία δεν είναι απλή, καθώς θα πρέπει να βρεθεί πρώτα ο μηχανισμός με τον οποίον θα ενεργοποιηθεί η απόφαση που ελήφθη από τους υπουργούς Οικονομικών το 2018. Έτσι, το πρώτο βήμα είναι μία εντολή του Eurogroup προς τους θεσμούς ούτως ώστε να επεξεργαστούν τις εναλλακτικές επιλογές που υπάρχουν.

Παράλληλα, θα τρέχει και η κοινοβουλευτική διαδικασία έγκρισης του πακέτου δόσεων των 767 εκατομμυρίων ευρώ από τα κράτη-μέλη. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει η Γερμανία η οποία φέρεται πως ξεκαθάρισε και στο EWG της προηγούμενης εβδομάδας τη σημαντικότητα της εν λόγω κίνησης λόγω και των εσωτερικών πολιτικών ισορροπιών που υπάρχουν.

Αν ευοδωθεί η αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων, τότε η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει πρόσθετα επενδυτικά κονδύλια έως 4 δισ. ευρώ έως το 2022 τα οποία θα τονώσουν την αναπτυξιακή προσπάθεια. Είναι σημαντικό προς τον σκοπό αυτό να επιλέγουν έργα με σημαντικό πολλαπλασιαστή του ΑΕΠ.

Το δύσκολο στην ελληνική περίπτωση είναι ότι θα πρέπει τα εν λόγω έργα να είναι τέτοια που να μην εμποδίζουν και το άλλο μεγάλο ελληνικό εγχείρημα: της επιτάχυνσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το οποίο παρουσιάζει σημαντικά σημάδια καθίζησης .

Για το θέμα των κερδών ομολόγων οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός του 2020, όταν θα γίνεται και η επόμενη μεγάλη διαπραγμάτευση αναφορικά με τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων (από το 3,5% στο 2% του ΑΕΠ).

Τα επόμενα βήματα του ΥΠΟΙΚ μετά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου από τη Βουλή αλλά και τις ανακοινώσεις για τη νέα έκτακτη ενίσχυση σε 200.000 οικογένειες συνδέονται με την οριστικοποίηση του σχεδίου Ηρακλής για την απομείωση των κόκκινων δανείων, αλλά και του νομοσχεδίου για τη στήριξη της κεφαλαιαγοράς.