Τελεσίγραφο προς τον Λίβυο πρέσβη έστειλε ο Νίκος Δένδιας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα άλλα και στον Λίβυο πρέσβη,έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι η Τουρκία επιδιώκει να γίνει δεκτή μια αντίληψη «ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα κι αυτό το επιδιώκει ιστορικά και όχι μόνο για το Καστελόριζο, αλλά και για τα νησιά του Αιγαίου που πολλά είναι πολύ μεγάλα νησιά».

«Αυτή είναι μια αντίληψη της Τουρκίας κατά την άποψή μας αβάσιμη τελείως. Υπάρχουν δεκάδες αποφάσεις διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων που υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο. Η Τουρκία καλύπτεται επίσης πίσω από το γεγονός ότι δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση του δικαίου της θάλασσας στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής της τακτικής. Επικαλείται ανεδαφικά πράγματα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Αναφορικά με τη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας, ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι από ότι φαίνεται πρόκειται για δυο μνημόνια. Το ένα αφορά ζητήματα της θάλασσας και το δεύτερο αναφέρεται σε στρατιωτική συνεργασία και είναι πολύ πιθανό η Τουρκία να παραβιάζει το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας στη μεταφορά όπλων στη Λιβύη.

Σχετικά με τον Λίβυο Πρέσβη στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών είπε «εάν δεν μας φέρει τη συμφωνία την Παρασκευή, θα κηρυχθεί persona non grata και θα φύγει».

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι ο Σάρατζ δεν έχει την εξουσιοδότηση για να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία ως πρόεδρος του προεδρικού συμβουλίου του συμβουλίου υπουργών της Λιβύης στο οποίο απαιτείται ομοφωνία.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Δένδια είναι απολύτως βέβαιο ότι η συμφωνία με την Τουρκία δεν θα εγκριθεί «με κανέναν τρόπο» από το κοινοβούλιο της Λιβύης, το οποίο έχει πρόεδρο επίσης αναγνωρισμένο από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δεν μπορεί να προβλέψει τις τουρκικές κινήσεις, διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων: «Δεν μπορώ να την προβλέψω τις τουρκικές κινήσεις. Εγώ λέω ξεκάθαρα ποια είναι τα ελληνικά όρια και δεν είναι όρια που βάζουμε εμείς, η κυβέρνησή μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης”.