Dow Jones: Κατακόρυφη πτώση 400 μονάδων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Βαριές απώλειες σημειώνουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου για το ενδεχόμενο η συμφωνία με την Κίνα να αναβληθεί για μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Αυτές οι δηλώσεις “πάγωσαν” τις αγορές που περίμεναν οι δύο πλευρές να ολοκληρώσουν την πρώτη φάση της συμφωνίας μέσα στον Δεκέμβριο ανοίγοντας τον δρόμο για τα πιο δύσκολα θέματα όπως η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και η αναγκαστική μεταφορά τεχνολογιών.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατρακυλά 401,88 μονάδες (-1,43%) στις 27.382,72 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε 97,48 μονάδες (-1,12%) στις 8.567,99 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διολίσθησε 27,11 μονάδες (-0,86%) στις 3.113,87 μονάδες.

Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες σήμερα είναι η Dow (-3,04%), η Intel (2,60%) και η Apple (-2,58%).

Οι τελευταίες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου επιβαρύνουν το ήδη τεταμένο κλίμα μετά τις χθεσινές απειλές για την επαναφορά των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από Αργεντινή και Βραζιλία. Την ίδια στιγμή, η αμερικανική κυβέρνηση πρότεινε δασμούς έως 100% σε εισαγωγές αξίας 2,4 δισ. δολ. από τη Γαλλία μετά το νέο φόρο που επέβαλε το Παρίσι στα έσοδα ορισμένων τεχνολογικών κολοσσών.

Οι ΗΠΑ έχουν παράλληλα δρομολογήσει την επιβολή δασμών σε εισαγωγές αξίας 7,5 δισ. δολ. από την Ευρωπαϊκή Ένωση.